Podgorica Vaskršnja liturgija

Podgorica: Vaskršnju liturgiju predvodio episkop Metodije

Više stotina vjernika prisustvovalo je vaskršnjoj liturgiji u hramu Hristovog vaskresenja u Podgorici

Najveći hrišćanski praznik u godini, Vaskrs, danas proslavljaju vjernici pravoslavne vjeroispovjesti. Praznik koji se slavi u spomen na Hristovo vaskrsnuće, njegovu pobjedu nad smrću i nad grijehom, jutros obilježavaju i pravoslavni vjernici u Crnoj Gori.

Više stotina vjernika prisustvovalo je vaskršnjoj liturgiji u Hramu Hristovog vaskresenja u Podgorici, javlja Anadolu Agency (AA).

Vaskršnju liturgiju predvodio je episkop dioklijski Srpske pravoslavne crkve Metodije sa sveštenstvom.

Administrator Mitropolije crnogorsko-primorske Joanikije u vaskršnjoj poruci je kazao da su “prevazilaženje ranijih podjela, izmirenje, svenarodna jednodušnost i međusobno razumijevanje duhovno bogatstvo, koje treba čuvati po svaku cijenu”.

On je rekao da je vaskrsenje Hristovo iz mrtvih glavni događaj i temelj svete pravoslavne vjere. Joanikije je istakao da blaženstvo duhovnog viđenja i proslavljanja Hristovog vaskrsenja pripada svim hrišćanima, od apostolskih vremena do danas i ubuduće.

On je kazao da se u ove praznične dane “sjećamo prošlogodišnjih nezaboravnih litija za odbranu vjere, svetinja, pamćenja, časti i obraza u Crnoj Gori kao narodnog vaskrsenja i duhovnog obnovljenja”.

Istakao je da je neprihvatljivo da se u crkvi prave podjele i razdori po nacionalnoj, ideološkoj, stranačkoj ili po bilo kakvoj drugoj osnovi.

“Hrišćanska ljubav prevazilazi podjele, miri zavađene, zacjeljuje bratske rane, velikodušna je, prašta i ne zlopamti, izgrađuje u istini i dobroti porodičnu i svaku drugu zajednicu, sjedinjava različito, a od prirodnih razlika među ljudima, polovima, uzrastima čini bogatstvo, harmoniju i ljepotu ljudskog života”, rekao je Joanikije.

On je pozvao vjernike da uznesu svoje molitve vaskrslom Gospodu za sve oboljele, za heroje današnjeg vremena – ljekare i medicinsko osoblje i za sve one koji njeguju i hrabre bolesnike.

Vaskrs se slavi tri dana, a pravoslavni hrišćani se narednih 40 dana pozdravljaju riječima “Hristos vaskrse, vaistinu vaskrse”.

Pravoslavni vjernici se nakon liturgije okupljaju u domovima uz svečanu trpezu na kojoj dominira crveno jaje i vaskršnji hljeb. Običaj je da na stolu stoje obojana i ukrašena jaja. Ukućani i gosti se međusobno kucaju jajima, a onaj čije se razbije, predaje ga onome čije je bilo jače.

(AA)

Recent Posts