hram podgorica

PODGORICA: U hramu Hristovog vaskresenja održana vaskršnja liturgija

Najveći hrišćanski praznik u godini, Vaskrs, danas proslavljaju vjernici pravoslavne i katoličke vjeroispovjesti. U hramu Hristovog vaskresenja u Podgorici, svetu arhijerejsku liturgiju služio je mitropolit crnogorsko-primorski Srpske pravoslavne crkve, Amfilohije sa sveštenstvom.

Veliki broj vjernika prisustvovao je jutrošnjoj liturgiji. Vjernici su, kako to običaj nalaže, ovaj dan pri ulasku u hram sa sobom nosili jaja.

Foto: AA

Mitropolit Amfilohije je u svojoj vaskršnjoj poslanici, između ostalog, kazao da je “čovjek kao kruna božanskog stvaranja, dobio blagoslov da se rađa i množi i napuni zemlju, da gospodari i vlada njome i svim stvorenjima”.

“U svemu je prisutna životna sila, u travci, cvijetu, drvetu, živom stvorenju, sjemenu, sve se začinje, razvija, raste, uvijek iznova obnavlja, usavršava”, kazao je mitropolit Amfilohije.

foto:AA

Poručio je da se na darivanju i ljubavnom žrtvovanju Boga zasniva uzajamno darivanje i žrtvovanje svih stvorenja, od najmanjeg do najvećeg, jednih drugima, čime se postiže njihovo jedinstvo i punoća postojanja.

“KRALJ, BRAT, LEGENDA, GENIJE”! Iz Spuža ukrao MILION bankama, a Podgoričani poručili: Grehota je da LEŽI

“Кao što Bog ne postoji sam za sebe, nego se kao svetotrojična ljubav daruje svemu i svima, otkrivajući punoću svoje ljubavi u golgotskom žrtvovanju sina Božjeg za život svijeta, tako se i istinski način čovjekovog postojanja sastoji u žrtvovanju sebe za druge, samožrtvenom ljubavlju”, rekao je Amfilohije.

Foto:AA

Poručio je i da je Vaskrs praznik praštanja.

Vaskrs se slavi tri dana, a pravoslavni hrišćani se narednih 40 dana pozdravljaju riječima “Hristos Vaskrse”, “Vaistinu Vaskrse.”

 

 

Recent Posts