škola

PODGORICA: Evo kako će IZGLEDATI ŠKOLA u Tološima (FOTO)

Žiri za izbor idejnog rješenja nove osnovne škole u Tološima završio je vrednovanje pristiglih 11 prijava i većinom glasova odlučio da nagrada za najbolje idejno rješenje Škole bude dodijeljena autorskom timu u sastavu: Ivan Jovićević, Dušan Đurović i Mina Gutović. Nagrada iznosi 14 000 eura, a u narednim mjesecima radiće se na izradi glavnog projekta Škole, a potom i raspisivanju tendera za izgradnju.

„Objekat će biti kapaciteta za oko 1 200 djece, površine preko 5 000 m2, a imaće i salu za fizičko vaspitanje površine oko 1 500 m2 sa 360 mjesta na tribinama. Dakle, školski objekat biće ukupne površine gotovo 7 000 m2, a biće vrijedan preko 7 miliona eura“ rekao je ovim povodom ministar prosvjete dr Damir Šehović.

„Riječ je ne samo o najvećem osnovnoškolskom objektu u Crnoj Gori već, nadamo se, i jednom od najljepših. Zahvaljujući punoj posvećenosti Ministarstva prosvjete i Vlade u cjelini, najzad smo ušli u fazu realizacije, te ćemo efikasno raditi na Glavnom projektu, kako bismo bili u prilici da što prije raspišemo tender za izgradnju“, zaključio je ministar.

Što se samog školskog objekta tiče, planirano je 15 matičnih učionica za đake mlađih razreda, 5 predmetnih i pet specijalizovanih učionica, informatička učionica, kao i fiskulturna sala i drugo.

Takođe, na Konkursu su ponuđene i ideje za fazu II ove škole, ukoliko se nekad u budućnosti otvori potreba za daljim širenjem kapaciteta. Druga faza podrazumijeva još skoro 2 000 m2.

Najraširenije predrasude o muškarcima i seksu

Žiri je procijenio da je prvonagrađeni rad je, u najvećoj mjeri, kvalitetno ispunio programski zadatak, da je objekat Škole i sale adekvatno pozicioniran na parceli, ali i da ga je u određenim segmentima potrebno doraditi. Arhitektonski sklop je ocijenjen kompaktnim i racionalnim, a objekat je projektovan po principima energetske efikasnosti.

Osim prvonagrađenog rada, druga nagrada dodijeljena je timu u sastavu: Rifat Alihodžić, Branko Rabrenović, Selma Bulić i Elvira Muzurović. Treća nagrada dodijeljena je timu u sastavu: Nađa Pejović i Nina Ćulfić.

Dva dodatna rada su otkupljena, a pripadaju autorskim timovima: Branislav Gregović, Mladen Obrenović, Mina Kostić i Petar Ćulafić, te Aleksandar Ašanin, Ivan Asanović, Filip Radojević i Rade Živković.

Recent Posts