Po svojoj želji, dobio ime AMFILOHIJE: Kolumbijac zamonašen u Cetinjskom manastiru

Pravoslavnog Кolumbijca i cetinjskog bogoslovca Rodriga Juhumu Truhilja Teofila u Cetinjskom manastiru Episkop buenosajreskli i južno-centralnoamerički Кirilo je zamonašio i dao mu monaško ime Amfilohije, saopšteno je na sajtu Mitropolije crnogorsko – primorske.

Nakon monašenja Vladika Кirilo je rekao da je novi monah ime dobio po njegovoj sopstvenoj želji u čast Svetoga Amfilohija Ikonijskog.

A možemo slobodno reći i u čast Svetoga Amfilohija Cetinjskoga, ali nećemo ništa prejudicirati – to će Bog i Crkva sveta otkriti i kazati u svoje vrijeme. U svakom slučaju, to je bila želja našega brata bivšega Teofila, sada Amfilohija zbog toga što je i njemu kao i mnogima od nas naš blaženopočivši mitropolit Amfilohije bio duhovni otac”, rekao je Vladika buenosajreski.

Foto: Mitropolija.com

Interesantno je da se on monaši na Novu godinu. Počinje, dakle, novi život. Takođe se monaši na dan obrezanja Gospodnjeg i na taj način pokazuje da i on obrezuje svoj stari život i odbacuje ga, i počinje novi život u monaškom poslušanju.”, rekao je on.

Foto: Mitropolija.com

Novom monahu Amfilohiju poželio je da svoje ime časno pronese do Кolumbije sjećajući se uvijek života Svetoga Amfilohija Ikonijskog i svog duhovnog oca mitropolita Amfilohija.

Dodao je da takođe nije slučajno što je monah Amfilohije postrig primio na praznik Svetog Vasilija Velikog.

(nova.rs)

Recent Posts