krstionice

PETICIJOM ZA ODBRANU KRSTIONICE: U jednom danu potpise za obnovu manastira Svetog Arhangela dalo 5.000 ljudi

Peticiju kojom se traži očuvanje sporne krstionice, odnosno obnova manastira Svetog Arhangela Mihaila na Prevlaci kod Tivta, samo tokom prvog dana potpisalo je preko pet hiljada građana u Tivtu, Kotoru, Herceg Novom i Budvi.

To su saopštili organizatori peticije iz Odbora za obnovu manastira, ističući da se njeno potpisivanje nastavlja i dalje u ovim gradovima.

Potpisivanje peticije počelo je u subotu, a među prvima na nju su paraf stavili i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i episkom dioklijski Metodije. Nakon završetka sakupljanja potpisa građana, peticija će kako navode iz Odbora, biti upućena u Skupštinu Crne Gore kako bi se pokrenula i parlamentarna rasprava o ovom pitanju.

Organizatori peticije ističu da je cilj ove inicijative dobijanje građevinske dozvole za obnovu manastira koju Mitropolija crnogorsko-primorska čeka još od 2012. godine.

“Na 800. godišnjicu osnivanja Zetske episkopije, vjerni narod Boke zahtijeva obnovu manastira Svetog Arhangela Mihaila na Miholjskoj Prevlaci. Evropska povelja o ljudskim pravima i slobodama, kao i svi domaći pravni akti garantuju građanima pravo na slobodu ispovijedanja vjere na njihovom istorijskom-kultnom mjestu”, ističe se u tekstu peticije.

U međuvremenu, nastavljaju se i danonoćna dežurstva vjernika ne samo pravoslavne, već i drugih vjeroispovijesti na Prevlaci koji čuvaju krstionicu, čijim je rušenjem zaprijetila Vlada.

Vijesti.me

Recent Posts