Pet stvari kojima nikako nije mjesto u vašem krevetu

Za dobar i kvalitetan san je potrebno nekoliko stvari, a spavaća soba u kojoj se pripremate za sjutrašnji dan i sve obaveze koje vas čekaju bi trebalo da bude mračna, tiha i ne previše topla.

Takođe, kako biste dobili dobru i kvalitetnu dozu sna, iz spavaće sobe i vašeg kreveta treba da uklonite nekoliko stvari – za stalno.

Evo kojim stvarima nikako nije mjesto u vašoj spavaćoj sobi i krevetu:

1. Vaš telefon

Svi smo čuli te izgovore zbog kojeg telefon mora biti uz vas i dok spavate: koristite ga kao alarm, a ujutro očekujete i neki važan poziv ili pak jednostavno morate provjeriti vaš Facebook ili Twitter. Ipak, telefon pored vašeg jastuka uveliko utiče na kvalitet sna i može ga ozbiljno poremetiti. Svaki, pa i najmanji zvuk ili vibracija utiče na vaš san, a o svjetlu da ne govorimo – vještačko svjetlo sa vaših pametnih telefona podstiče aktivnost mozga i spriječava proizvodnju hormona sna, melatonina. Bolje telefon ostavite u drugoj sobi, sa ugašenim tonom, podešenim samo za alarm.

2. Posao

Laptopu, tabletu, telefonu ili bilo kakvoj papirologiji nije mjesto u krevetu. Zašto spavaću sobu pretvarate u kancelariju i radni prostor? Oko 80 posto poslovnih ljudi priznaje da radi čak i u krevetu, što negativno utiče na mentalnu asocijaciju spavaće sobe sa spavanjem i odmorom, a ne sa poslom i stresom.

3. Kućni ljubimci

Vlasnici pasa i mačaka obožavaju svoje ljubimce, no njima ni u kom slučaju nije mjesto u vašem krevetu. Zbog njih se budite u toku noći, a njihovo prisustvo u spavaćoj sobi i krevetu može biti i uzročnik alergija. Psi i mačke bi svakako trebalo da imaju svoja mjesta za spavanje, a to nije vaš krevet.

4. Hrana

Iako doručak u krevetu zvuči dobro, mrve i ne baš toliko. Čisto iz higijenskih razloga, hrani nije mjesto krevetu, pa tako ni prehrana ne bi trebalo da bude dio vaše noćne rutine. Hrani ni u kom slučaju, radilo se o doručku ili večeri, nije mjesto u spavaćoj sobi.

5. Knjige

Stručnjaci se slažu kako ni knjige ne bi trebalo da budu uvertira za san i da spavaća soba služi isključivo za dvije stvari – spavanje i seks. Ukoliko čitate neko uzbudljivo i stimulativno štivo, možda ćete poželjeti da duže ostanete budni. Bilo kakve intelektualne aktivnosti prije spavanja mogu dovesti do loše kvalitete sna.

Izvor: CDM

Recent Posts