Pametni ljudi ove stvari nikada neće reći nadređenima

Postoje rečenice koje na poslu jednostavno nikada ne biste trebali izjaviti! Zvuče izrazito negativno i ocrnjuju vas u očima kolega i nadređenih.

Ukoliko želite da izbjegnete zle jezike i osigurate sebi bolju radnu atmosferu, pokušajte da izbjegavate ovih sedam izjava.

1. Nije pošteno!

Svi znamo da život nije uvijek fer i da se često događaju situacije koje su van naše kontrole. Važno je držati se činjenica i imati konstruktivne argumente i komentare iz kojih ćete izostaviti svoju vlastitu interpretaciju.

2. Tako se uvijek radilo

Trendovi se toliko brzo mijenjaju da nešto što je bilo aktualno prije pola godine – više ne vrijedi. Izjave tipa: Tako se uvijek radilo zvuče lijeno i njima ostavljate utisak osobe koja ne želi da se trudi i pokuša da unaprijedi poslovanje.

3. Postaviću jedno glupo pitanje / Ovo je možda glupa ideja, ali…

To su tipovi rečenica zbog kojih ćete ostaviti utisak osobe sa manjkom samopouzdanja i kredibiliteta. Ukoliko se sami ne cijenite, neće vas cijeniti ni svi ostali.

4. Pokušaću!

Ova rečenica zvuči poput unaprijed pripremljenog izgovora za nešto što mislite da ionako nećete uspjeti da obavite. Zvuči kao da nećete uložiti previše angažmana za rješavanje određenog zadatka.

5. To nije moj posao

Ukoliko vam je stalo do posla – izbjegavajte ovu sarkastičnu rečenicu. Ukoliko nadređeni od vas traži da radite nešto što nije u opisu posla, učinite to, a potom s njim razgovarajte o svojoj ulozi u kompaniji, ima li kakvih promjena u opisu posla i slično i na taj način mu dajte do znanja smeta li vam to i kako biste to mogli riješiti.

6. Nije moja krivica!

Bez obzira bila vaša uloga u nekom projektu velika ili mala, važno je preuzeti odgovornost za sve što se u tom projektu događa. Ukoliko zaista nešto nije vaša krivica, držite se svog tima, a nadređenom izložite sve činjenice i argumente iz kojih ćete izostaviti lične stavove.

7. Mrzim svoj posao!

Posljednja stvar koju iko želi, ili bi uopšte trebalo da čuje. Zbog ove rečenice ćete ispasti loši, negativni i vremenom postati omraženi. Time samo doprinosite smanjenju morala svog tima i postižete negativne učinke.

Izvor: cdm.me

Recent Posts