PAKLENI MAJ ZA EVROPU, SKALA IDE DO 37! Ovo je najdetaljnija prognoza do ljeta, evo kakvo proljeće čeka Balkan!

Nezapamćena zima bez snijega u većem dijelu Crne Gore mnoge je ostavila u nedoumici da li ćemo dočekati ledeno proljeće, ali i šta to znači za ljeto!

Meteorolog RHMZ Nedeljko Todorović izjavio je da je rano za pakovanje zimske garderobe, ali i da je još rano pričati o ljetnjim mjesecima.

Međutim, najpoznatiji meteorološki sajt Akuveder najavljuje nastavak toplijeg vremena od proseka u čitavoj Evropi, tako od oštrih prodora hladnog vazduha ne bi trebalo da strahujemo. Mnoga područja od marta do juna, odnosno kroz 3 ljetnja mjeseca pratiće dugotrajni periodi suvog vremena, ali biće i kraćih razdoblja nestabilnosti uz česte oluje!

Ciklon sa Atlantika uskoro više neće zahvatati Britaniju, već će se njihov koridor pomjeriti severnije, što će omogućiti dolazak toplih anticiklona. Nadolazećeg proljeća Akuveder predviđa najvjeće temperaturno odstupanje na Pirenejskom poluostrvu, južnoj Njemačkoj i južnoj Britaniji.

Već u maju dijelovi Španije i Portugala imaće prave ljetnje temperature uz vjeći broj dana sa vrednostima iznad 32 stepena, a pojedini mikrolokaliteti mogli bi mjeriti i 37, tako da će se toplo vrijeme vrlo brzo pretvoriti u nepodnošljive vrućine

“Visoke temperature vazduha iznad 30 stepeni u drugom dijelu maja mogle bi se bilježiti od Pariza do Berlina”, objasnio je meteorolog Akuvedera Alan Repert.

Rani dolazak topline uzrokovaće povećan rizik razvoja jačih oluja u drugoj polovini klimatološkog proljeća širem srednje Evrope. Pritom će u Francuskoj, Belgiji, Holandiji, te sjeverozapadnoj Poljskoj postojati najvjeća mogućnost pojave jakih oluja. Istovremeno, na istoku Evrope postojaće povjećan rizik od pojave suše.

Pročitajte dnevni horoskop za 21. februar!

Šta čeka Balkan

Jedini dio Evrope gde se očekuju prosječne padavine ili njihov suficit je Balkansko poluostrvo, predviđaju u Akuvederu. Najkišovitiji dio proljeća bit će njegov prvi dio, naročito mart i april kada se očekuje povjećan broj sredozemnih ciklona.

Nevrijeme koje se očekuje u ovom regionu od druge polovine aprila i maja, donose sa sobom velike grmljavine, a moguće su i snažni vjetrovi koji bi mogli da lokalno nanesu štetu.

Iako će lokalno pretiti poplave, kiša će dobro doći prije ljetnih mjeseci kada će postojati povjećana mogućnost pojave dugotrajnih suša. U martu može biti obilnih snijegova, koji su izostali ove zime. Proljećni snijeg može izazvati probleme u saobraćaju.

Drugi dio proljeća trebao bi donijeti mirnije i stabilnije vrijeme uz više temperature vazduha od prosjeka od Italije do Rumunije, sve do Grčke.

(Kurir)

Recent Posts