Pakao je postojao: Otac gleda u isečene udove svoje ćerke. Ovo je Nsalina priča

Nsala je gledao u maleni taban i šaku na belom mermeru. To je bio prazan pogled čoveka koji se ničemu više ne nada. Pred njim na suncu afričke države Kongo ležali su dečiji udovi koje je voleo, godinama gajio, milovao. Isekli su ruku i nogu njegovoj ćerkici. Onda su je ubili. Nekako, to im nije bilo dovoljno. Zveri su osetile krv. Uhvatili su i ubili njegovu ženu. Obe su ih pojeli.

Znajući da joj drugačije neće verovati kakvom užasu je prisustvovala misionarka Alis Sili Haris ubedila je oca obnevidelog od očaja da otvori torbicu od lišća i dozvoli joj da ga slika pored ostataka deteta, a opis je objavljen u njenoj knjizi „Ne zovite me lejdi“.

„Nsala nije ispunio svoju normu u sakupljanju gume tog dana pa su belgijski namesnici poslali ljude da otseku šaku i stopalo njegovoj ćerkici. Zvala se Boali. Imala je pet godina. Nakon toga su je ubili. Nisu tu stali. Ubili su mu i ženu. Pošto im ni to nije delovalo dovoljno okrutno da drugima služi kao upozorenje pojeli su ih obe. Na kraju su doneli Nsali ostatke, parčad nekada živog tela njegove ćerkice koju je toliko voleo. Život mu je uništen. Već je bio načet kada su ga prisilili da radi kao rob, ali sada je sve što je živelo u njemu umrlo. Sav ovaj užas se dogodio jer je jedan čovek koji je živeo hiljadama kilometara daleko imao nezajažljivu pohlepu. Čovek koji je odlučio da nikada ne može biti dovoljno bogat proglasio je da je ova zemlja njegova i svi na njoj služe samo njegovoj gladi za novcem. Belgijski kralj Leopold nije mislio da su ovi ljudi, ova deca, sazdana istom rukom, da su to naša ljudska braća, stvorena od istog stvoritelja koji je napravio i njegovu evropsku lozu“, napisala je Harisova.

Kofa puna dlanova

Kompanija ABIR Kongo poslata je u Afriku da eksploatiše gumu, ali eksploatisali su mnogo više od toga. Bez ikakve regulative koja bi pomogla radnicima eksploatisali su meso. Naprosto bi ušli u selo, proglasili sve meštane radnicima a one koji ne ispune kvotu – kažnjavali bi smrću. Na kraju svakog dana ukoliko kvota ne bi bila ispunjena belgijski nadzornici bi pravdali neispunjeno tako što bi donosili kofe pune otsečenih ljudskih šaka – kako bi uverili svoje šefove da su stvarno pobili seljane.

Vojnicima sa najviše šaka čak bi bilo smanjeno trajanje službe, a ova gnusna nečovečna praksa time je postala jeziva valuta. Rukama i udovima počelo je da se trguje.

Jeziva valuta

Javna Žandarmerija je bila vojna formacija zadužena da sprovodi Leopoldovu volju. Kraljeva pohlepa je rasla, a sa njom i kvote. Uskoro, izrabljeno stanovništvo, umorno i bolesno nije više moglo da ih ispuni. Šake su tražene kao dokaz da su svoju nemoć platili smrću. Kako su sela znala da će biti istrebljena ako ne ispune kvote počela su da napadaju okolna mesta kako bi prikupili tuđe šake da ne izgube svoje.

„Šta gledaš – varaj“

U teoriji svaka šaka dokazivala je ubistvo, ali vojnici su nekada „varali“. Samo bi isekli šaku muškarca, žene ili deteta i otišli prepuštajući tu osobu svojoj sudbini. Mnogi su umirali. Oni koji su preživeli pričali su da su preživljavali masakre tako što bi se onesvestili od bola tokom sečenja udova i krvnici su mislili da su umrli. Postoje na stotine fotografija dece Konga ostavljene da žive živote bez udova, ali te fotografije su toliko uznemirujuće da ih nećemo objavljivati.

Nakon užasa koje je Belgija počinila pod vladavinom kralja Leopolda od 1908. godine pa u naredne četiri decenije smatra se da se populacija Konga prepolovila, a da je samo u prvoj polovini terora smanjena za 15 odsto. Stanovništvo je umiralo od vojnog mučenja, gladi i bolesti.

Nsalina pesma

Pred paklom Konga um ostaje nem. Možda samo duša može još uvek da dovikne drugom biću šta znači kada čovečno kapitulira pred materijalnim. Pesma pesnikinje Tijane Rakočević uspela je da opiše neizrecivu bol. Uz njenu dozovlu prenosimo je u celosti.

Nsalina pjesma

kamo teče mutni Zair, Nsala

Zair nosi štake

grobovima

šta to krije Mai-Ndombe, Nsala

mrtve žvale pune

provijanta

sijaju li dijamanti, Nsala

kao grešna glad i

manioka

zašto kunu crnu gumu, Nsala

duguje im prste

i stopala

otkad tako gorko plačeš, Nsala

otkad tuži u meni

lingala

Boali li se zove ti kćer, Nsala

ne zove se,

već se nekad zvala

(blic)

Recent Posts