Ovo su simptomi hormonskog disbalansa

Do sada je otkriveno oko  100 hormona u ljudskom organizmu, a s obzirom na funkcije pojedinih žlijezda, prema simptomima se može utvrditi koji hormon nije u ravnoteži…

Poremećaji hormona štitne žlijezde, pogotovo ako ona radi pojačano (hipertireoza), najprije se primjećuju u smušenosti i nemiru koji može biti popraćen tjeskobom. Česta je pojava gubitka težine iako je apetit povećan. Smanjeno lučenje hormona štitne žlijezde (hipotireoza) često prati porast tjelesne težine, podbulost, depresija, dubok glas i zimomornost.

Nepravilan, pojačan rad nadbubrežne žlijezde najčešće prati izmjena osjećaja nemira i letargije, pojačan apetit i nakupljanje masnog tkiva na području stomaka, a smanjen rad ove žlijezde ogleda se u  apatiji, ali i brzom umaranju, razdražljivosti i nestrpljivosti.

Poremećaji u radu hipofize vrlo su rijetki, ali prilično su ozbiljni jer ova žlijezda upravlja svim ostalim žlijezdama s unutrašnjim lučenjem. Ako radi  pojačano, prvi simptomi su nepravilna menstruacijska krvarenja, neplodnost, lučenje mlijeka i povećana dlakavost. Smanjen rad hipofize manifestuje se padom nivoa svih hormona u tijelu.

Glavni simptomi poremećaja polnih žlijezda kod žena se ogledaju dobro poznatim PMS-om, smetnjama  vezanima uz trudnoću i porođaj, ali i u klimakteričnim tegobama. Pojačano lučenje polnih hormona obično rezultuje  bolnom menstruacijom, umorom i depresijom, a manjak se pak povezuje uz smanjenu seksualnu želju, suvoću vagine, nesanicu, lupanje srca i valove vrućine (valunge).

Smanjeno lučenje hormona gušteračeuzrokuje hiperglikemiju, a povećano hipoglikemiju. Simptomi su u oba slučaja vrlo slični: slabost cijelog organizma, žeđ, obilno mokrenje, umor, povećan apetit, a pritom smanjenje težine.

Izvor: vijesti.me

Recent Posts