svadba

Ovo nije bila svadba kao iz Đoletove pjesme

Dvoje mladih iz Bara, Aldina i Jovanu, ni snijeg, ni zavijani lokalni putevi, niti temperatura ispod nule, nisu omeli da se vjenačaju 9. januara, na sjeveru Crne Gore, u etno selu “Montenegro” u Brezni, gdje su rekli sudbonosno “DA”.

Tridesetak svatova su po sniježnim uslovima prešli od Bara do Brezne oko 150 kilometara da bi se mladenci vjenčali, piše Jedro.

Skoro pa vanredni vremenski uslovi u Crnoj Gori, snijeg, klizav kolovoz, mećava na pivskim prevojima, teško prohodan seoski put, nisu bili prepreka. Stanje na putevima na nekim dionicama je bilo vanredno, pa svatovi sa primorja nisu mogli svojim automobilima stići do etno sela, već su ih od magistralnog puta Nikšić-Plužine poslednja četri kilometra lokalnog puta do mjesta vjenčanja ljubazni domaćini u Breznama prevozili terenskim džipovima.

Ovo nije svadba ko svadba iz Đoletove pjesme, ovo je svadba za priču-mladoženja iz Bara Aldin Pačariz (24), mlada Jovana Despotović (23), multietnički svatovi, među kojima i dvoje Rusa.

Na odluku mladoženje, kako kaže, ništa nije moglo uticati.

“Slušao sam vremensku pognozu, znao sam da ima snijega, da uslovi nisu poželjni, ali nisam želio da odustanem. Ništa me nije moglo spriječiti da se vjenčamo, toga dana i u mjestu gdje smo odlučili da život provedemo zajedno”, kazao je Aldin.

Rijetkost je da se mladi sa primorja i u ljetnjim mjesecima odluče vjenčati na sjeveru, a tek zimi to je, pa, nezabilježeno.

“Kad sam prije skoro četiri godine upoznao moju sada suprugu Jovanu proveli smo nekoliko dana u Etno selu “Montenegro”. Ovaj bajkoviti ambijent, potpuno drugačiji, ljubazni i kreativni domaćini, opuštenost koju čovjek doživi ovdje, sjajan je doživljaj. Tada sam rekao – vjenčaću se u etno selu “Montenegro”. Što sam rekao, nisam porekao”, kaže mladoženja.

I za matičara Mladena Golubovića iz Plužina vjenčanje van opštinske zgrade po ovakvim uslovima je do sada nedoživljeno.

“Mlada zbilja vrijedi kad su svatovi sa mora došli u planinske krajeve po snijegu i ledu. Brak je duplo čvršći jer su vremenski uslovi ekstremni. Ovaj brak mora biti jači od drugih”, kazao je matičar nakon ceremonije vjenčanja.

Za vlasnike etno sela “Montenegro” braću Milonju i Radonju Blagojević taj dan, kako kažu, ostaje za pamćenje. U njihovom etno selu i do sada bilo je nekoliko vjenčanja, ali pod sniježnim pokrivačem većim od 40 centimetra nijedno. Ne bi Blagojevići zamjerili da su zbog snijega mladenci pomjerili datum vjenčanja.

5 horoskopskih znakova u kojima se rađaju jako ljubomorni ludi

Međutim, kad su potvrdili da dolaze, Blagojevići su, poznajući ćudi Pive u zimskim periodu, pozvali rođaka Baćiku da terenskim džipovima sačeka svatove i doveze ih od magistrale do sela. Gdje ima volje-tu ima i načina.

Uprkos sniježnoj blokadi, sve je bilo besprekorno, za pamćenje i za priču. A, ljubav-ljubav ne treba objašnjavati.

Recent Posts