OVAJ ČUVENI GRAD ĆE POSTOJATI JOŠ SAMO 15 GODINA: A onda mu prijeti KATASTROFA! (FOTO)

Bangkoku uprkos modernoj tehnologiji gradnje prijeti katastrofa. Ovaj grad svake godine tone za 10 centimetara, a ako se uzme u obzir da će do 2030. godine potonuti za metar i po, jasno je da će veći dijelovi grada biti pod vodom.

Ima oko 14 miliona stanovnika, ali i jedan ogroman problem – svakog časa može da nestane! Nekada, Bangkok je bio ispresecan mrežom kanala, a čak su i pijace bile organizovane na vodi. Ulica kao da nije bilo pa je zbog svog izgleda izuzetno podsećao na Veneciju. Čak je i nazvan „Venecijom Istoka“.

Najveći broj kanala je do sredine 19. vijeka zatrpan kako bi se napravilo mjesta za rastući ulični promet i sve veći broj sagrađenih kuća. Inače, on je nekada bio malo ribarsko selo na istočnoj obali reke Čao Praja, a sada je najveći grad kraljevine Tajland i jedno od najpopularnijih turističkih odredišta Azije. Zbog tih kanala, ako pogledamo još dalje u budućnost, 2100. godine ovaj grad će biti totalno pod vodom!

OVOLIKO INTERESOVANJE NIJE OČEKIVAO: Penzioner dao oglas, telefon NE PRESTAJE da zvoni (FOTO)

Na svu sreću, postoji rešenje koje bi moglo da spase grad, a to je izgradnja masivnog zida koji bi sprečio prodor morske vode. Sama gradnja koštala bi više od 3 milijarde američkih dolara, što je oko polovina trenutnog BDP-a države. Druga opcija je – odustati i preseliti ceo grad na drugu lokaciju.

(Telegraf.rs)

Recent Posts