oživjelo biće

Otporno i na smrt: U Sibiru oživjelo biće nakon što je bilo smrznuto u rijeci 24.000 godina

To je veliko otkriće jer su dosadašnja istraživanja ukazala da bi kolnjaci smrznuti mogli preživjeti najviše deset godina, a ne milenijima

Mikroskopsko višestanično biće, bdeloidni kolnjak, vratilo se u život nakon što je bilo zamrznuto čak 24 hiljede godina u Sibiru, pokazuje nova naučna studija.

Naučnici su biće iz jednog od tri reda kolnjaka, najmanje mnogostanične životinje duge od 0.4 do 2.5 milimetara, iskopali iz smrznute rijeke na području ruskog Arktika. Jednom kada je odmrznuto, biće koje je karakteristično po tome što se razmnožava bez seksualne aktivnosti, počelo se replicirati.

To je veliko otkriće, javlja BBC, jer su dosadašnja istraživanja ukazala da bi ovi kolnjaci smrznuti mogli preživjeti najviše deset godina, a ne tisućljećima kao što nam je sada jasno. Štoviše, studija objavljena u ponedjeljak ukazuje da su njihove mogućnosti preživljavanja najvjerojatnije – beskonačne.

– Ovo je prijelomna točka u razumijevanju ovih organizama koji očito mogu biti zamrznuti tisućama godina i zatim se vratiti u život. To je san mnogih pisaca fikcije – smije se Stas Malavin s ruskog Instituta za fiziohemijske i biološke probleme tla. Dodao je kako su potrebne nove studije kako bi se vidjelo na koji je način ovo neobično i jedinstveno biće uspjelo preživjeti tolike godine. Stoga su u laboratoriju zamrznuli brojne jedinke te će na njima izučavati procese “oživljavanja”. Dosadašnje analize pronađene jedinke ukazuju da je stara između 23.960 i 24.485 godina.

Kolnjaci se nalaze u slatkovodnim staništima diljem svijeta. Poznati su po tomu što mogu preživjeti izuzetno teške životne uvjete. Primjerice, jedni su od organizama koji su najviše otporni na radijaciju, a mogu preživjeti i u uslovima visoke kiselosti, smanjenje razine kisika te višegodišnje dehidracije.

BBC zaključuje kako postoje izvješća o drugim višestaničnim organizmima koji su se nakon nekoliko hiljada godina vratili u život, poput nekih biljaka i crva, no ovo je slučaj kakav dosad nije otkriven.

(jutarnji.hr)

Recent Posts