mošti SVETOG SAVE

OTKRIĆE VIJEKA! Pronađene mošti SVETOG SAVE, Turci ga NISU SPALILI?!

Mošti Svetog Save nisu spaljene na Vračaru, kao što se vijekovima vjerovalo.

Najveći srpski svetitelj i dalje počiva u manastiru Ždrebaonik, nadomak Danilovgrada, nedaleko od Ostroga. Iznad tijela pogrešno je, slučajno ili namerno, uklesano ime Savinog naslednika na mestu arhiepiskopa Svetog Arsenija Sremca (što je nemoguće jer su njegove mošti uništene još u 18. veku i o tome postoje zapisi u Pećkoj patrijaršiji).

Kosi se sa svime čemu su nas vijekovima učili. Mirko Dragović je još 30-ih godina prošlog vijeka tvrdio da Sveti Sava nije spaljen na Vračaru i da su taj mit stvorili sami Srbi

BEOGRAD – Razotkrivena je jedna od najvećih zabluda srpske istorije – mošti prvog arhiepiskopa srpske crkve Svetog Save nisu, kako se vijekovima smatralo, spaljene na beogradskom Vračaru, već počivaju u manastiru Ždrebaonik, kod Danilovgrada, i svega 17 kilometara od manastira Ostrog.

List se poziva na istraživanja književnika Vlade Arsića, koji o tome piše u knjizi “Osinje gnezdo”. On se poziva na autora Mirka Dragovića, koji je još 30-ih godina prošlog vijeka tvrdio da Sveti Sava nije spaljen na Vračaru i da su taj mit stvorili sami Srbi.

Kako se navodi, mošti prvog srpskog svijeca prenete su pre turskog upada iz Mileševe i skrivane po pećinama dok nije prošla opasnost, a potom u manastirima Dovolja i Morača, u Kučima, i na kraju u manastiru Ždrebaonik.

(Kurir.rs/Tanjug/Srpski telegraf)

Recent Posts