Osuđenim osobama iz EU bit će zabranjen ulazak u Veliku Britaniju

Velika Britanija je najavila da će od januara uvesti nova pravila kojima će zabraniti ulazak ljudima iz Europske unije s kaznenom dosjeom, što znači da će se sa njima postupati jednako kao i sa ljudima iz ostatka svijeta.

Ovlasti će stupiti na snagu 1. januara kada prestane neformalno članstvo Velike Britanije u EU i ona se više ne mora pridržavati pravila EU o slobodnom kretanju.

“Predugo su nas pravila EU prisiljavala da na naše ulice puštamo opasne strane kriminalce koji zloupotrebljavaju naše vrijednosti i prijete našem načinu života”, rekao je Priti Patel, ministar unutrašnjih poslova.

Ažurirana lista zemalja: Crnogorski državljani i dalje ne mogu da putuju u Evropsku uniju

“Velika Britanija bit će sigurnija zahvaljujući čvršćoj i poštenijoj graničnoj kontroli gdje će strani kriminalci, bez obzira na nacionalnost, biti podvrgnuti istom kriminalističkom pravilu“, dodao je Patel, prenosi Hina.

Izmjene, koje će biti usvojene pred parlamentom u četvrtak, zabranit će ulazak u Veliku Britaniju osobama koje su osuđene na najmanje godinu dana zatvora.

Onima s kraćim kaznama ulazak bi mogao biti zabranjen ovisno o njihovim slučajevima, a ulazak u Veliku Britaniju može se pod određenim okolnostima odbiti čak i osobama koji nisu osuđene zatvorskom kaznom.

Kontrola imigracije bila je jedan od ključnih faktora da su Britanci 2016. glasali za napuštanje EU.

(radiosarajevo.ba)

Recent Posts