Održan prvi festival žanrovskog filma u Crnoj Gori – Montifff

Nakon tri dana uživanja u reviji dugometražnih i kratkih žanrovskih ostvarenja, tivatska publika zatvorila je prvo izdanje festivala Montifff. Pedeset filmova iz četrnaest zemalja prikazano je u Kulturnom centru i Zbirci pomorskog nasljeđa, a posjetioci su posebno uživali u projekcijama filma Das Boot,po prvi put prikazivanog u podmornici Heroj u Porto Montenegro.

Gradonačelnik Novosel i ambasador Frelih sa organizatorima

Roditelji su kišni vikend za nama probeli sa mališanima matineu dječijih filmova, a najvjerniji ljubitelji horora ostajali su do kasnih večernjih sati na projekcijama klasika Vesa Krejvena. Nisam željela da napravim tipičan evropski festival autorskog filma, htjela sam da obradujem sve one koji vole žanrovski film, a ne mogu da mu pristupe. Tivat nema bioskop, ali ima bogatu kulturnu scenu i divno pozorište, tako da mislim da je filmski festival na pravi način osvježio taj kulturni duh, rekla je kreatorka festivala Gala Goliani.

 

Festival je otvorila projekcija austrijskog filma Goodnight Mommy, kojoj je prisustvovao i ambasador Austrije u Crnoj Gori, Nj.E. g. Johan Frelih. Na otvaranju se okupljenima obratio gradonačelnik opštine TivatIvan Novosel, koji je podsetio da je Tivat među prvim gradovima u Crnoj Gori dobio bioskop, i izrazio žaljenje što danas ne posjeduje kvalitetnu opremu i mogućnosti za redovne projekcije, ali je takođe izrazio nadu da će ovaj festival pokrenuti dugoočekivane promene na tom planu.

 

Reditelj Branko Baletić, direktor Crnogorske kinoteke koja je pomogla festival, podržao je ideju o obnavljanju bioskopa, kao jedinog mjesta gdje čovjek, u mraku, a okružen drugim ljudima, može da promišlja sam o sebi.

 

Montifff je svečano proglasio otvorenim g. Džonatan Ingliš, britanski producent i reditelj, koji je izjavio da ima mnogo festivala širom sveta, koji tokom godina postanu veoma poznati, ali je vrlo važno upamtiti da su svi oni počeli kao mali događaji i trebalo je mnogo truda i strasti nekoliko ljudi da ovo pokrenu.Divno je biti ovdje ovog vikenda da pozdravimo stvaranje novog festivala i ja se nadam da će trajati mnogo godina.

 

Publika je imala prilike i da razgovara sa g. Baletićem i g. Todorovićem, koji su pred projekcije svojih filmova Lokalni Vampir i Mamula razgovarali o žanrovskom filmu, položaju domaćih produkcija u svijetu, značaju proboja na velika tržišta poput kineskog ili američkog i uticaju bioskopa na društveni identitet i zajedništvo.
Prema anketi posjetilaca, najviše pažnje izazvao je austrijski film Goodnight Mommy koji lako može da u konkurenciji za Oskara za najbolji strani film 2016. godine. Domaću publiku nije iznevjerio ni ciklus filmova horora sa sjevera, a strance bazirane u Porto Montenegru su privukli Lokalni vampir i Mamula.

 

Montifff je svojim atraktivnim i snažnim prvim izdanjem na pravi način zatvorio još jednu bogatu kulturnu sezonu na primorju i pokazao da se povratak bioskopa nestrpljivo i željno iščekuje.

Recent Posts