Odigran četvrti kvalifikacioni turnir Festivala šaha Podgorica 2016: Đukić nadmoćno prvi

Četvrti kvalifikacioni turnir, Festivala šaha Podgorica 2016. protekao je u jasnoj dominaciji najjačeg crnogorskog Velemajstora Nikole Đukića koji je sa 8 poena iz devet partija osvojio prvo mjesto. Drugi je bio Marko Međedović sa 6,5, a treći Veljko Draganić sa istim brojem poena, dok je četvrti bio Jovan Milović sa 6 poena.

Grupu igrača sa 5,5 osvojenih poena od 5-8 mjesta predvodi Intermajstor Đorđije Kontić, a slijede Andrej Šuković, Intermajstor Predrag Nikač i Dragutin Durutović. Od 9-12. mjesta sa istim brojem poena (5), plasirali su se:  Nemanja Vukčević, intermajstor Bogdan Podlesnik, Zoran Lazarević i  Marko Vučković itd.   

Turnir je vodio sudija Festivala internacionalni šahovski arbitar Mladen Popović, kome je pomagao klubski sudija Slavko Dedić.

Festival šaha Podgorica 2016. organizuju, HL klub i Šahovski klub “Omladinac-Budućnost”, u Podgorici od 07. oktobra do 12. Novembra. Manifestaciju su podržali Ministarstvo kulture u Vladi Crne Gore, Lovćen osiguranje, Zavod za školstvo, Nacionalni Biro osiguravača Crne Gore, Kompanija «13. Jul Plantaže», Trans rad, Laridor, Bambus brend, Prisma-korporativne komunikacije itd.

Festival se igra u HL klubu u Podgorici (sjeverna strana Gradskog stadiona u Podgorici), a sastoji se od 5 kvalifikaciona turnira i finalnim na kome će igrati najboljih 20 šahista iz kvalifikacija. Tempo igre na Festivalu je 3 minuta plus bonifikacija 2 sekunde za svaki potez po igraču, po Fide pravilima za brzopotezni šah i svi turniri su rejtingovani.

Organizator je raspisao i nagradni fond za Festival od 1.500 eura koji će biti podijeljen na sve turnire, a na finalnom turniru fond je raspoređen u 10 nagrada. Prva nagrada je 250 eura, druga 220, treća 180, četvrta 150, peta110, šesta 80, sedma 50, osma 30, deveta 20 i deseta 10 eura. Pobjedniku će biti uručen i Pehar Festivala, a prva tri nagrađena osvojiće i medalje. Sledeći kvalifikacioni turnir se igra u nedjelju 30. oktobra sa početkom u 11 sati, a organizator je na zahtjev igrača uvrstio u takmičenje još jedan kvalifikacioni turnir koji će se igrati u subotu 5. novembra, dok će se finalni turnir Festivala odigrati 12. novembra.

Recent Posts