Odbojkaši za istoriju: Češka za prolaz – to smo željeli

Crveni napadaju (danas, 17.00) Češku za 1/8 finala Evropskog prvenstva, pobjeda od 3:0 ili 3:1 garantuje prolaz dalje i utakmicu sa Srbijom

Tokom cijelog ljeta su radili u tišini, na isti način su ispraćeni u Holandiju, sa prognozama da će svaki osvojeni set biti veliki uspjeh. Međutim, nakon nedjelju dana u zemlji “lala”, te četiri meča u grupi D Evropskog prvenstva (pobjeda i tri poraza), stigli su na korak od veličanstvenog rezultata.

Rezultata koji niko nije mogao ni da sanja uoči odlaska na šampionat Starog kontinenta. Odbojkaši Crne Gore, u posljednjem kolu grupne faze, u Amsterdamu igraju sa Češkom (danas, 17.00) meč za prolaz u osminu finala i selidbu u Antverpen.

Računica je jasna: Crna Gora mora da dobije Češku rezultatom 3:0 ili 3:1 i plasman u 1/8 finala i utakmica sa Srbijom je tu!

A, da mu je neko ponudio da u posljednjem meču, protiv Češke odlučuje o plasmanu među 16 najboljih selektor Veljko Bašić bi objeručke prihvatio.

Odmah bih potpisao dva puta, odmah da vam kažem”, rekao je Bašić

Četiri meča odigrala je Crna Gora na EP, dovoljno za analizu. Vojin Ćaćić i drugovi su pokazali da mogu da igraju na visokom nivou (kao protiv Estonije), ali bilo je i padova kao na mečevima protiv Holandije i Ukrajine.

Loša strana je da imamo problema sa prijemom, ako neko jako servira. Imamo problema kada uđemo u seriju izgubljenih poena, ne možemo tako lako naći rješenje”, jasno je poručio Bašić, koji je otkrio pozitivnu stranu – karakter.

Pokazali smo u određenim momentima kada je situacija izgledala izgubljeno, kao protiv Estonije da možemo da se vratimo. Vjerovatno jer je to bila ključna utakmica za nas na EP. Pokazali smo da ima razloga za nadu. Ekipa napreduje onako kako sam očekivao, a ova današnja utakmica će pokazati naš realan kapacitet”, ističe Bašić.

Česi?

Oni su kao i sve ekipe fizički puno jači od nas. I oni puno zavise od kvaliteta servisa, pa ako ih krene moraćemo naći soluciju za to. S druge strane mislim da igramo bolje u blok odbrani. Biće teško, kako za njih, tako i za nas. Napašćemo ih, naročito flot servisom. Probaćemo da odmaknemo dizača od mreže, što bi pojednostavilo našu igru u bloku i odbrani. Jedna utakmica na sve ili ništa”, jasan je Bašić.

Crna Gora među 40 najljepših država na svijetu

Crna Gora i Češka su se do sada sastali pet puta (dvije pobjede crvenih, tri Čeha), ali današnji meč je najvažniji za nas – pred nama je utakmica biti ili ne biti. Postoji li pritisak?

Na mene može da utiče samo pozitivno. Ne vjerujem da naša ekipa može da ima taj presing, pokazali su to u Slovačkoj, pa onda ovdje protiv Estonije. Sada smo u situaciji u kojoj dobijamo ili gubimo sve. To može da bude samo dodatni motiv”, jasan je Veljko Bašić, koji je potvrdio da će libero Nikola Lakčević biti spreman.

(Mondo)

Recent Posts