ODAJU POČAST UBICI KRALJA: Komite zatražile preimenovanje Dečanske, na Cetinju, u Ulicu Černozemskog

NOVI skandal prijeti Cetinju i Crnoj Gori! NVO “Montenegro internacional” najavila je da će podneti inicijativu Skupštini prijestonice da se Dečanska ulica na Cetinju preimenuje u ulicu Vlade Černozemskog!

To je pseudonim Velička Dimitrova Kerina, bugarskog teroriste, pripadnika VMRO, koji je 9. oktobra 1934. u Marselju ubio jugoslovenskog regenta Aleksandra I Karađorđevića, poslednjeg kralja rođenog na Cetinju.

– Bez ulaženja u istorijske dubine, a uz osvrt na potonja dešavanja na Cetinju, stvara se potreba da se iz kulturno-istorijske slike crnogorske prestonice izbriše svaka asocijacija na srpske mitove i srpsku dominaciju, te da se iz zaborava i skrnavljenje njihove uloge u borbi protiv srpskih zločina, izvuku i rehabilituju heroji koji su život dali za očuvanje imena svoje domovine i svoga naroda – obrazlažu iz ove nevladine organizacije. – Ovim gestom, gestom imenovanja ulice po Vladu Černozemskom, Crna Gora, odnosno Cetinje, ojačaće veze sa prijateljskim hrvatskim, makedonskim i bugarskim narodom, te svim narodima koji su bili žrtve srpskog terora i ataka na teritorije, kulture i identitet nesrpskog stanovništva na prostoru Kraljevine Jugoslavije.

Za njih to je način i da se “izbrišu tragovi trovanja istorijskim falsifikatima koji žele Crnu Goru vezati za kosovski mit i manastir Dečane”. Navode da se Černozemski kvalifikovao da dobije ulicu na Cetinju zato što je ubio “Acu Palikuću, grobara crnogorske državnosti i naredbodavca bijelog terora nad crnogorskim narodom, nakon i tokom srpske okupacije 1918. godine”.

Članovi ove NVO su se već isticali u svojim antisrpskim stavovima, poput Mirne Nikčević, DŽejsona Golda, Komsa Prljića, Veska Karadzića, Savića Rašovića, Aleksandre Radoman Kovačević, Anta Jankovića i Predraga Markovića. Perjanica u skandaloznim nastupima bila je Mirna Nikčević, bivša savjetnica ambasadora Crne Gore u Turskoj, koja je pozivala na paljenje srpskih crkava i manastira u Crnoj Gori! Druga perjanica NVO je Vesko Karadžić, koji trenutno živi u Kanadi. Ante Janković je čvrsti sledbenik politike bivšeg režima Mila Đukanovića.

ISLANDSKA UMESTO VUKA KARADŽIĆA

DVIJE godine nakon majskog referenudma i obnove crnogorske državnosti, na predlog NVO Društvo prijatelja Islanda, reformator srpskog jezika posle 55 godina ostao je bez ulice na Cetinju, u naselju Gruda! Zbog “zahvalnosti” prvoj državi koja ih je priznala ukinuli su ime Vuka Karadžića. Izostalo je ubedljivije objašnjenje režima Mila Đukanovića zašto je Rejkjavik dobio počast baš skidanjem imena velikana čiji prijeci su iz glasovitog Drobnjaka.

(novosti)

Recent Posts