Odabrano četvoro SUPEJAHTING STIPENDISTA Porto Montenegra

Četiri stipendije ukupne vrijednosti 50.000€ za mlade buduće nautičare iz Crne Gore dobili su Tivćani Andrej Đokić, Stefani Racić, Marko Jokanović, kao i Nikola Laketić iz Podgorice – ova mlada postava, od ovog ponedjeljka počela je sa internacionalnim programom obuke Royal Yachting Asocijacije.

 

Cilj naše prve Stipendije za članove posade na superjahtama, jeste da mladim ljudima iz Crne Gore pružimo teorijske i praktične vještine koje će ih na najbolji način kvalifikovati za rad na jahtama u Crnoj Gori, ali i na međunarodnom tržištu rada, istakao je direktor marine Porto Montenegra Tony Browne.

 

Program je osmišljen kao intenzivna šestomjesečna obuka, od koje je jedan dio definisan kroz sticanje teorijskog nautičkog znanja, a drugi kreiran kroz dinamična praktična iskustva na superjahtama u internacionalnom okruženju u Porto Montenegru.

 

Preko trideset odličnih kandidata iz Crne Gore apliciralo je za ovaj edukativni program, pokazalo visok nivo interesovanja i znanja iz oblasti nautike, što znači da Crna Gora ide u odličnom smjeru kada je u pitanju rast luksuzne nautičke destinacije. Njih četvoro, naša prva „posada stipendistasu sjajni su ambasadori ovog projekta – izdvojili su se izuzetnim ambicijama i motivacijom da ulažu energiju u obrazovanje iz domena superjahting industrije, i imaju sve predispozicije da jednog dana budu kapetani i lideri, dodao je Browne.

 

More je moj „način života“, još od djetinjstva sam se bavila jedrenjem, voda i brod su moje prirodno stanište – od obuke očekujem da ću nadograditi nautičko znanje, ali i saznati više o principima rada na superjahtama. Radujem se dobrim mentorima, ali i što ću narednih šest mjeseci provesti u interakciji sa drugim stipendistima. Neki od nas već imaju radnog iskustva u segmentu usluge u marini, tako da očekujem razmjenu iskustava i timski rad, istakla je jedina dama među stipendistima prve PM obuke za nautičare Stefani Racić.

 

Nautika je biznis koji se brzo razvija u Crnoj Gori, te je ovo sjajna prilika za sve nas,  čast mi je biti dio ovog projekta. Želim da stičem znanje i iskustvo, ovo ce biti „dobar vjetar u leđa“ da jednog dana ispunim i svoju ambiciju, a to je da dođem do samog vrha u hijerarhiji rada na superjahti, odnosno, do titule kapetana, kazao je Nikola Laketić iz Podgorice.

 

Trening partner programa je i kompanija 42° North čiji će instruktori sa kandidatima prolaziti kroz kompletno iskustvo na superjahtama, gdje će dobiti instrukcije i povratne informacije od najboljih svjetskih nautičara, kapetana, prvih oficira, inženjera, pa do mornara i stjuarta na brodovima.

 

Obuka će, osim najbitnijeg nautičkog segmenta, podrazumijevati i segment koji se odnosi na kvalitet pružanja usluge u objektima sa pet zvjezdica – od konsijerža na jahti, održavanja, do samih ugostiteljskih elemenata, koji će se raditi po HEC (Hospitality Education) standardima.

 

Osim posjedovanja priznatog internacionalnog sertifikata RYA-e i praktičnog osposobljavanja, svi stipendisti će završiti i četiri osnovna modula koji se odnose na bezbjednost na brodu, i to u Pomorskom trening centru Azalea u Bijeloj, koji je partner na ovom projektu. Ovo su osnovni pravno-obavezujući sertifikati, neophodni za rad na svim plovilima. Sa polozenim ispitima i dobijenim sertifikatima, budući nautičari će imati kompletno teorijsko znanje i praktične vještine za početak karijere.

Recent Posts