svijetu

Od sjutra opet kreće najduži komercijalni let u svijetu, traje 19 sati

Od sutra se ponovno vraća najduži komercijalni let u svijetu. Naime, riječ je o relaciji Singapur-Njujork u trajanju od skoro 19 sati.

Let će biti dostupan samo putnicima u višoj putničkoj klasi. Avioni Singapore Airlinesa svakog će dana neprekidno letjeti oko 18 sati i 45 minuta od singapurskog aerodroma Čangi do aerodroma u Njuarku. Pritom će preletjeti oko 16.700 kilometara.

Dosadašnji rekord-17 sati i 40 minuta

Dosadašnji rekord držala je kompanije Qatar Airways na letu iz Auklenda do Dohe, koji traje 17 sati i 40 minuta. Na ruti od Singapura do Njuarka singapurska kompanija će koristiti modele Airbus A350-900ULR, namijenjene za duge letove i mogu primiti 161 putnika, od toga 67 u poslovnoj klasi, a 94 u premium ekonomskoj klasi.

Singapore Airlines već je letio na sličnoj ruti od 2004. do 2013. godine, ali ju je ukinuo jer nije ostvarivao očekivane prihode.

Odluka o ponovnom uvrštenju u ponudu vemenski se poklopila s nastojanjima aviokompanija da nađu nove izvore prihoda u konkurentskom okruženju, a duge rute često generišu veće prihode od onih s pauzama u letovima.

Recent Posts