OČI MOGU DA OTKRIJU KOLIKO JE NEKO INTELIGENTAN! Ukoliko su vam zenice veće to znači SAMO JEDNO!

Oči mogu da otkriju koliko je čovjek inteligentan i kakva mu je moždana funkcija, budući da su one u korelaciji sa veličinom zenica, tvrdi nova naučna studija.


Prema toj studiji, što su zenice veće, to je i veća šansa da je njihov „vlasnik“ pametniji.

Spoznajne sposobnosti, kao što su kontrola pažnje, fluidna inteligencija i kapacitet radne memorije u vezi su sa veličinom zenice, zaključili su naučnici sa Instituta za tehnologiju u Džordžiji, posle ispitivanja na 500 učesnika studije.

Mjerili su prosječnu veličinu zenice svakog od učesnika, koji su imali između 18 i 35 godina. Potom je učesnicima data serija testova koji mjere koliko mogu da ostanu usredsređeni i da održe pažnju dok neko namerno pokušava da ih omete. Takođe, mjereno je i koliko su u stanju da rješavaju probleme sa kojima se do tada nisu suočavali, te kolika im je moć pamćenja novih informacija.

„Otkrili smo da je veća zenica povezana sa većom fluidnom inteligencijom i kontrolom pažnje, ali i sa manjim stepenom radne memorije“, naveli su autori studije objavljene u časopisu „Međunarodni žurnal kognicije“.

Kako su dodali, kod ljudi koji su imali najviše i najniže rezultate na testovima, razlika u veličini zenice vidljiva je i golim okom.

Odnos veličine zenice i kognitivne sposobnosti može se objasniti djelovanjem neuronskog sistema poznatog kao locus coeruleus ili „plava tačka“. Taj sistem reguliše aktivnosti u pojedinim moždanim regionima, ali ima uticaja i na širenje zenica.

(informer)

Recent Posts