lektire osnovna skola crna gora

IZBACILI ŠANTIĆA I DESANKU IZ LEKTIRE: Gospodar prstenova i Hari Poter zamijenili O, klasje moje i Krvavu bajku (VIDEO)

Ala je lijep ovaj svijet, Krvava bajka, O klasje moje, Mali pirat, Tim Lavlje srce, Magarac u lavljoj koži, Ribarčeta san, Bobilj i druskan, Daleko je sunce, neki su od naslova, sa dugog spiska, koje djeca više nisu obavezna da čitaju u osnovnoj školi.

Novo vrijeme donijelo je i nove vjetrove u školskoj lektiri, pa se među predloženim knjigama nalaze i djela poput Gospodara prstenova i Harija Potera.

Iz Zavoda za školstvo napominju da lista obaveznih lektira ne ograničava nastavnike da odaberu neki od ovih naslova.

“Puna je sloboda na nastavniku i učitelju do trećeg ciklusa šta će on da izabere”, istakla je Natalija Abramović, nastavnica u OŠ Oktoih.

Obavezni za osnovce više nisu ni čuvena pjesma O klasje moje Alekse Šantića, zatim Ribarčeta san od Branka Radičevića, kratka priča Bobilj i druškan Sergeja Jesenjina, kao ni roman Dobrice Ćosića – Daleko je sunce.

U lektiri više nema ni dva poznata romana crnogorskih autora – Tim Lavlje srce Čeda Vukovića i Mali pirat Antona Staničića.

Po kojim se kriterijumima biraju lektire te zašto djeca više ne čitaju Malog Pirata nedavno je u Skupštini pokušao da objasni resorni ministar

“Spisak preporučenih književnih tekstova napravljen je na osnovu sljedećih kriterijuma: adekvatnost tekstova, estetska vrijednost književnog djela, primjerenost djela uzrastu učenika, odnos tradicionalnih i savremenih književnih tekstova i odnos književnih djela nacionalne i svjetske književnosti”, kazao je ministar prosvjete Damir Šehović 19. oktobra ove godine.

Do 30. novembra prijave za besplatnu operaciju oka

Iz Zavoda za školstvo kažu da su svi ti kriterijumi ispoštovani. Kako navode, procentualna zastupljenost djela svjetske književnosti je 50 odsto, domaćih autora 25 odsto, i isto toliko regionalnih.

U program su ušla djela sljedećih autora: Sunčana Škrinjarić, Kemal Coco, Šimo Ešić, Vojislav Vulanović, Branko Banjević, Dragana Kršenković, Šukrija Pandžo, Blaga Žurić, Kemal Musić, Hasnija Muratagić-Tuna, Safet Hadrović, Ibrahim Hadžić, Azem Zaimović, Nazmi Rahmani, Zuvdija Hodžić, Fehim Kajević.

Ova otvorenost programa donijela je u lektiru i neka popularna djela savremene svjetske književnosti.

“Poput Gospodara prstenova, pa čuvenog i neizbježnog Harija Potera. Zašto i mi djeci da ne pružimo tu mogućnost, kad je to jedno od najpopularnijih književnih djela savremene književnosti gdje su djeca u cijelom svijetu prosto oduševljena tom novom maštom, imaginacijom”, kazala je Abramović.

(roditelj.me)

Recent Posts