Nikšićki vatrogasci dobili novu opremu

Zaštitne vatrogasne čizme za šumske požare, naočare i rukavice za tehničke intervenicije u vrijednosti od 10.000 eura stigle su u prostorije nikšićke Službe zaštite i spašavanja.

 

Kako je kazao načelnik Veselin Gardašević, opremu je obezbijedio Direktorat za vanredne situacije (MUP) i lokalna uprava Nikšić u sklopu projekta „Spasimo šume“.

Gardašević podsjeća da su u posljednjih sedam godina tri puta nikšićki vatrogasci, zahvaljujući Direktoratu, Nevladinoj organizaciji FORS Montenegro i lokalnoj upravi, dobili opremu u vrijednosti od oko 60.000 eura.

„To je samo jedan od niza projekata koji su realizovani u ovoj i prethodnoj godini. Za 10-15 dana dobijamo radne uniforme u vrijednosti od 10.00 koje reailizuje lokalna uprava Nikšić. Znači da smo dosta toga odradili u prethodne dvije godine, ostaje još jedan dio lične i dijela kolektivne opreme tako da bi mogli u potpunosti da zatvorimo taj dio“, kazao je Gardašević.

Dotrajala odijela za prilaz vatri nada se da će u narednom peiodu biti zamijenjena, čime će, kako kaže, biti kompletirana lična oprema vatrogascima.

„Svi su spasioci vatrogasci prije pola godine dobili čizme u vrijednosti od preko 220 eura, tako da imamo opremu kojoj može pozavidjeti svaka služba u Crnoj Gori“, ističe načelnik.

Iako je nova oprema nikšićkim vatrogascima uručena na staroj adresi, Gardašević kaže, da odgovor oko prelaska u prostorije Instituta crne metalurgije čekaju od nadležnih službi.

„Tamo se radilo dosta toga, međutim, tamo će biti još nekih sadržaja. Ja uvijek kažem da vatrogasna služba mora da ima i svoje poligone za vježbe i dosta tih sadržaja. Sigurno ćemo iznaći neko zajedničko rješenje da se sve to završi“, poručuje Gardašević.

Sa druge strane vatrogasac, Goran Tripković ističe da je stav njega i njegovih kolega jasan po prelasku u nove prostorije- potrebno je mišljenje struke koje će, kako kaže, potvrditi da ne zadovoljavalja standarde koje treba da ima jedan spasilački dom.

„Nijesu ispoštovani neki standardi koji moraju da se ispoštuju prilikom izrade spasilačkog doma. Problem su garaže- ne zadovoljavaju standarde, ni naše vozila koji se parkiraju u njima. Postoje određene mjere koje treba da se ispoštuju da bi se vozilo parkiralo u tim garažama, treba da postoji prilaz tim garažama, treba vrata kad vatrogasci ulaze u njima budu dovoljno otvorena da bi vatrogasci mogli normalno da uđu u kamione. Trenutno to ne zadovoljava. Da li je to moguće israviti ne znam. Ima jedna izreka koja govori da se kuća za pse pravi prema psu. Nažalost, ta kuća je vrlo mala za nas“, jasan je Tripković.

Kroz projekat edukovati najmlađe o zaštiti šuma

Dio projekta “Spasimo šume” predviđa i edukacije za osnovce u saradnji sa Osnovnom školom „Ratkom Žarić“.

Prema riječima Tripkovića, zbog trenutne epidemiloške situacije predavanja su obustavljenja, ali se nada da će kad djeca sjednu u školske klupe nastaviti sa edukacijom o prevenciji i značaju zaštite šuma od požara i raznih drugih katastofa.

(onogost)

 

Recent Posts