Nije WC šolja: Koje je najprljavije mjesto u kupatilu?

Bakterije, već znamo, vole da se skupljaju u kupatilu, ali mjesto na kojem ih ima najviše nije ono na koje bismo prvo pomislili – WC šolja. Najdraže mjesto gomilanja bakterija je jedna druga površina koja se kod čišćenja kupatila nerijetko zanemaruje.

Najprljavije mjesto u kupatilu je – pod. Odmah nakon što je pod očišćen na njemu može biti oko hiljadu bakterija po kvadratnom centimetru, a sat vremena kasnije može ih biti i milion.

Pod ne samo da je najveća površina u kupatilu nego je nerijetko i zanemaren kod čišćenja. S obzirom na to kolika se prljavština, koju donesemo spolja, na njemu skupi, kao i kosa, mokri peškiri i tepisi i ostaci kozmetičkih proizvoda nije čudo da je pod u kupatilu tako popularno mjesto za razvoj bakterija.

Jedna od najčešćih bakterija na kupatilskom podu je stafilokok, koji može završiti na našoj koži, i koliformi, koji su pronađeni u našim crijevima. Takođe je pronađena bakterija Escherichia coli koja može uzrokovati grčeve i proliv.

Koji je najunčikovitiji način čišćenja kupatilskog poda? Najmanje jednom sedmično temeljno operite pod, biće dovoljno da lavoru vode dodate jedan do dva čepa sredstva za čišćenje. Barem jednom godišnje očistite pod intenzivnim ribanjem.

Ako Imate čistač na paru on će biti najbolji izbor za pranje poda naročito ako imate malu djecu jer ovaj čistač ne zahtijeva dodatna sredstva za čišćenje.

Izvor: CDM

Recent Posts