Nije srećan svako ko se smije: Uzalud pokušavate da “pročitate” nečije lice

Ako mislite da na osnovu izraza lica znate kako je neka osoba raspoložena, šta misli o vama i slično, u velikoj ste zabludi!

Možda se čini očiglednim da možete da zaključite kako je neko raspoložen u zavisnosti od toga da li se smije ili je namršten, ali izraz lica zapravo je veoma nepouzdan znak naših unutrašnjih osjećanja.

Naučnici su analizirali pokrete lica povezane sa određenim osjećanjima i uporedili su ih sa emocijama koje su učesnici zaista osjećali u tom trenutku. Ispostavilo se da su pokušaji da “pročitamo” nečije emocije sa lica gotovo uvijek uzaludni.

“Nije svako ko se smije srećan. I ne smije se svako ko je srećan. Ako ste cijelog dana dobro raspoloženi, nećete ići ulicom sa osmijehom na licu. Jednostavno ste srećni”, kaže profesor Aleks Martinez sa Univerziteta u Ohaju.

JAVNI DUG CG 3,7 MILIJARDI EURA: Uvećao se 7 puta, stigao do 77% BDP-a

“Neki tvrde da mogu da ‘provale’ da li je neko nešto skrivio, da li učenik sluša na času, da li je mušterija zadovoljna kupovinom… Naše istraživanje pokazuje da to baš i nije tačno, ljudi ne mogu da utvrde takve stvari”.

(Mondo)

Recent Posts