ljetovanju

NI DOBAR DAN: Bila je na ljetovanju u Crnoj Gori! POSLE SVEGA, POŽELJELA JE DA NIJE!

Moji se razbolješe u Crnoj Gori. Sumiram, računam, podvlačim, upalim kola, pa nazad u Srbiju.

U vreme ljetnje sezone uvijek se dotaknemo priče o nekadašnjem “našem moru”, pa tako i ove godine, žena koja je nedavno ljetovala na crnogorskom primorju podjelila je svoje utiske. Da li se išta promjenilo – prosudite sami, u tekstu koji je objavljen na portalu Jugmedia.

Dva puta sam za četiri dana, koliko je trajalo moje ovogodišnje ljetovanje u Crnoj Gori, čula riječi dobrodošlice, odnosno, pristojno javljanje sa – dobar dan, prvi put prilikom ulaska u ovu državu od carinika i drugi po izlasku iz te nekada bratske zemlje, od pripadnika granične policije.

Bez obzira da li tražite smještaj, ljubazno se obratite prolazniku, nađete se na kasi marketa ili u apoteci, na moje uporno pozdravljanje, kasnije više iz radoznalosti, “dobar dan” nisam dobila. Doduše, prodavačice progovore samo kada ih pitate za cijenu to onako lijeno.

No, to njihovo neotpozdravljanje, a ne znam kada je, ovaj nekada viteški narod, usvojio i od koga takav način ophođenja sa gostima i turistima, najmanje je što će vas nasjekirati.

Sekiracija, više šok, slijedi kada se razbolite, pa u zbog nemogućnosti liječenja prekinete ljetovanje u vratite su u svoju zemlju.

A mi smo zbog bolesti dva člana moje porodice “ljetovali” svega četiri dana.

Naši građani, naime, znaju da je između Crne Gore i Srbije potpisan sporazum o zdravstvenoj zaštiti za vrijeme privremenog boravka u inostranstvu. To podrazumijeva da osigurana lica RFZO za vrijeme privatnog boravka u inostranstvu (turistički boravak), imaju pravo na korišćenje zdravstvene zaštite na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja samo u slučaju hitne medicinske pomoći kako bi se otklonila neposredna opasnost po život i zdravlje osiguranih lica.

ŠTO KAŽE HOROSKOP: KO JE IDEALNA SRODNA DUŠA ZA VAŠ ZNAK?

Mediji su nas istovremeno obaveštaju da ukoliko imamo ovjerenu zdravstvenu knjizicu, možemo da ostvarito i pravo na besplatnu zdravstvenu pomoć . Ali,u svakom pismu postoje i sitna slova. Ukoliko, kao ja, prije polaska na put ne izvadite u RFZO dvojezični obrazac 03-12, svaka ljekarska usluga u Crnoj Gori biće vam naplaćena.

Doduše, kako kažu naši susjedi, nije to nešto mnogo, tretira se kao da ste gradjanin Crne Gore koji nema osiguranje. Ako je povreda manja, koštaće vas oko 50-ak eura, a ako je potrebno bolničko liječenje, onda…

I dok ispijam kafu sa svojima i dok pravimo planove za naredno ljetovanje, ne u Crnoj Gori, kao na traci vraćaju mi se slike užasa: dugačke lijene kilometarske kolone na izlazu iz tunela Sozina kod Sutomora, pa do Bara, obala prepuna smeća, astronomske sobe, nadmeni Crnogorci…

Ne znam kako i ne znam odakle, turisti ipak pristižu sa svih strana, pa slobodnih soba ni za lijek. U nekadašnjem mirnom seocetu Dobre Vode, krevet je tamo negdje na brdu sa zajedničkom kuhinjom 10 eura.

apartmanu i da ne pričamo: od 80 do 100 eura po noćenju, kao u najluksuznijim svjetskim ljetovalištima.

Da li treba i ovoga puta podsjetiti da voda na crnogorskom primorju nije za piće, da je morska voda zagađena zbog kanalizacije i da se zato razboljevamo od raznih virusa i bakterija.

Da li sam sve to znala?

Pa, nešto jesam, nešto nisam. Ostalo u glavi negdje duboke da je to “naše more” najlepše, najmodrije i najljekovitije na svijetu. Zažmuriš, istrpiš klackanje po krivudavim gudurama i već kod Cetinja osetiš miris “našeg mora”.

Što se mene tiče, ovogodišnje ljetovanje od četiri dana “izliječilo” me je od svih nekadašnjih mirisa u ukusa i od nostalgije. Dogodine za svoje pare biram drugu destinaciju.

Recent Posts