Podgorice

Neobičan put od Podgorice do Gusinja kroz Albaniju

Od glavnog grada Crne Gore, Podgorice, do Gusinja, koje je smješteno na sjeveroistoku države, putnim pravcem kroz kanjon Morače, putovanje traje nešto duže od tri sata. Toliko je potrebno da bi se prešla udaljenost od 200 kilometara. Odnedavno, u funkciji je novi putni pravac, koji se prostire preko teritorije Albanije, a udaljenost između dva grada je svedena na oko 90 kilometara, piše Anadolija.

Riječ je o potpuno neobičnom putu, koji spaja dva kraja Crne Gore i čija je izgradnja omogućila brojnim turistima i putnicima da upoznaju prirodne ljepote Crne Gore, ali i sjeverne Albanije.

Ideja o povezivanju Gusinja i Podgorice preko Albanije stara je decenijama. Obećanje se donekle ispunilo skoro, ali ne u potpunosti, jer kada crnogorska država završi svoj dio posla, na dionici od graničnog prelaza Grabom do Dinoše, udaljenost između Podgorice i Gusinja će biti 60 kilometara.

Putovanje iz Podgorice do Gusinja novim putem vodi preko graničnog prelaza sa Albanijom-Božaj. Ubrzo nakon prelaska granice, skreće se lijevo na kružnom toku i kreće putešestvije, posebno zanimljivo za fotografe, turiste, bicikliste…

Put je od velike važnosti i za stanovnike ovog dijela Albanije.

Dvije trećine puta od Gusinja do Podgorice prolaze kroz albansku teritoriju, a tamošnja vlada ga je izgradila uz pomoć partnera iz EU.

CDM

Recent Posts