Nemoguće je obavljati više stvari odjednom, skoncentrišite se na jednu po jednu

Uprkos tome što mnogi smatraju da je obavljanje više stvari istovremeno (multitasking) u današnje vrijeme poželjna vještina – istraživanja su pokazala da ono zapravo snižava koeficijent inteligencije, smanjuje kapacitet mozga i čak umanjuje produktivnost. Umjesto multitaskinga, stručnjaci sada naglašavaju – koncentrišite se na obavljanje jedne po jedne stvari (singletasking).

Kakva je situacija u praksi i stvarnom životu – jedna po jedna stvar ili više njih odjednom? Iako će mnogi posljednje smatrati poželjnijim i praktičnijim, kako u privatnom, tako i u poslovnom svijetu – stručnjaci naglašavaju da multitasking nije poželjan u ni jednom životnom području.

Devora Zak, autorka knjige Singletasking: Get More Done – One Thing at a Time tvrdi da je multitasking – mit.

“Mozak ne može da radi na dvije strane istovremeno i ono što nekima izgleda poput efikasnosg multitaskinga, zapravo je pokušaj mozga da balansira između stvari koje istovremeno obavljate pa se stalno prebacuje s jedne na drugu stranu”, tvrdi Zak i dodaje da upravo takav način rada umanjuje produktivnost za 40%, istovremeno smanjujući kapacitet mozga.

“Pažljivo obavljanje jedne po jedne stvari zasigurno će rezultirati većom produktivnošću. Zvuči paradoksalno, ali količinski brže i više dnevnih zadataka obaviti ukoliko se posvetite jednoj po jednoj stvari”, izjavila je autorka knjige.

Jutarnji.hr

Recent Posts