NESPOSOBNU DJECU

Ne stvarajte NESPOSOBNU DJECU! Do 12. godine treba da nauče da ČISTE i KUVAJU!

Roditelji i stručnjaci često govore da djecu treba na vrijeme pripremiti za život. Jedan od najboljih načina je da ih podstaknete da nešto rade tokom ljeta, smatraju stručnjaci.

Autorka knjige How to raise an adult i bivši dekan američkog univerziteta Stenford Džuli Litkot-Hejms ističe da će djeca koja pomažu roditeljima u kućnim poslovima lakše ovladati određenim veštinama, što im daje samopouzdanje, pa će biti osposobljena za samostalan život.

Ljudi su na 40 STEPENI gledali i NISU MOGLI DA VJERUJU šta je djevojka OBULA! (FOTO)

Sa dijve godine treba da vraćaju stavri na mjesto, a sa pet da pakuju veš u orman i čiste sto.

Ona smatra da mališani već sa dve-tri godine mogu da nauče da vrate igračke na mesto kada završe sa igranjem. Oni malo stariji, do pet godina, mogu da hrane kućnog ljubimca, spakuju veš u orman, koriste ručni usisivač da očiste sto ili mrvice s kauča, ali i da obrišu sudove. Sedmogodišnjaci bi mogli sami da izbace smeće, prebrišu podove, čak i da naprave salatu.

Sa sedam treba da bacaju đubre, a sa 10 čiste kuću i počnu da kuvaju.

Djecu između osme i devete godine slobodno pustite u kraću šetnju sa psom, a dovoljno su zrela i da savladaju osnovne stvari u kuhinji. Recimo, mogu da nauče da naprave kajganu ili neku jednostavniju poslasticu. Već sa 10 godina mogu da operu kupatilo, usisavaju, pripreme laganije obroke ili očiste garažu.

Sa 12 godina dijete može da opere automobil, da ode u kupovinu namirnica, da samostalno nauči da spremi večeru, ali i da preuzme deo brige o mlađoj braći ili sestrama.

(magazin.novosti)

Recent Posts