Naučnici otkrili prirodan lijek protiv mamurluka, vrijedi probati

Broj recepata koji “provjereno” ublažavaju posljedice burne alkoholne noći vjerovatno je jednak samom broju pića koje smo i mogli da popijemo. Ali, sada postoji jedan i iza kojeg je stala nauka.

Australijska naučna agencija CSIRO nedavno je na svom blogu objavila da je njihovo istraživanje pokazalo da u prevenciji mamurluka mogu da pomognu kruške.

Uz to navode i snižavanje holesterola, protivpalno dejstvo, kao i da pomažu pri opstipaciji. Ali, to su sve manje važne informacije kad je mamurluk pred vama.

Mnogi narodni ljekovi i savjeti koji će spriječiti mamurluk traže i neke pripreme prije alkoholisanja, a mnogima to tada nije visoko na listi prioriteta. Stoga se sok od krušaka čini kao prilično jednostavan zahvat, koji bi mogao da pomogne.

Naučnici navode da kruške, posebno sok od korejske kruške, bitno smanjuje simptome mamurluka u odnosu na placebo. Najbolje se to moglo vidjeti na sposobnosti ispitanika da budu koncentrisani.

Glavna naučnica Meni Noaks navodi da je to zbog toga jer kruške utiču na enzime u metabolizmu alkohola, odnosno pomažu tijelu da probavi i ukloni alkohol ili smanji njegovu apsorbciju. Ali, naučnici dodaju da su ovo preliminarne studije i da rezultate treba finalizovati, ali ne škodi isprobati, prenosi Quartz.

24sata.hr

Recent Posts