Najzeleniji grad na svijetu: Svakih 18 dana novi park u Beču

U posljednjih deset godina preuređeno je i novoizgrađeno 65 hektara parkova

Grad sa najboljim kvalitetom života je ove godine proglašen i “najzelenijim gradom” na svijetu.

Beč kao milionska metropola ima rekordni udio zelenih površina od ukupno 53 posto: 1.000 parkova, 500.000 stabala kao i bezbroj zelenih površina u gradskom području. U posljednjih deset godina je preuređeno ili novoizgrađeno 204 parkova površine 65 hektara.

HRVATSKA U NEVJERICI! Slavni košarkaš stigao u Split na jahti od 150.000.000 DOLARA! Zver od 86 METARA uplovila u luku!

U borbi protiv klimatskih promjena i vrućina u gradu su brojne zelene površine od središnjeg značaja.

“Iz tog razloga već godinama širimo zelene površine u Beču, tako da je sada na raspolaganju preko 1.000 parkova”, objašnjava članica gradske vlade za zaštitu okoliša, Ulli Sima.

“Samo u posljednjih deset godina, nakon opsežnog redizajna, 204 parka su novoizgrađena ili ponovno otvorena. To je novi park svakih 18 dana “, kaže Sima.

Beč u narednim godinama planira preurediti još oko 137.000 kvadratnih metara parkova i zelenih površina. Jedan od tih redizajniranih parkova postaje i prvi park za rashlađivanje u Beču – Esterházypark.

U središtu ovog parka bit će postavljeni “tuševi” sa vodenom maglom i zasađene biljke i sjenovito drveće. Pored toga biće uklonjen dio asfaltne površine i betona da bi se zasadilo novo drveće, cvijeće i travnjaci. Zahvaljujući instalaciji za rashlađivanje okolna temperatura će moći da se snizi za 6 stepeni.

(radiosarajevo)

Recent Posts