Najstarija žena na svijetu plače svakog dana

Koku Istambulova ima 129 godina i najstarija je žena na svijetu. Međutim, kad se osvrne iza sebe, nosi mnogo mučnih sjećanja i kaže da je za nju svaki novi dan kazna.

Koku Istambulova je prema ruskom pasošu i dokumentima na osnovu kojih prima penziju, rođena 1. juna 1889. godine. Nikada nije išla u školu, jer je kako kaže, radila od ranog djetinjstva. Radila je u polju, čak i teške fizičke poslove, sakupljala pamuk i kukuruz i negovala mlađu braću i sestre.

– Otac je bio bolestan, a onda se i majka razboljela. I baka je bila bolesna. Ja sam bila najstarija. Kako sam mogla da ih ostavim? – objašnjava zašto se kasno udala za čovjeka iz susednog sela.

Nije ga poznavala, ali kaže da ga je zavoljela, jer “Šta drugo možeš da radiš kada si u braku?”. Imala je troje djece.

– Nije bilo doktora, niko ih nije lečio. Moj mlađi dječak je brzo preminuo po rođenju. Takve stvari su se događale u svakoj porodici. Kada su se žene porađale, djeca su često umrla, jer nije bilo akušera, samo susjeda i prijatelja. Ja sam sačuvala samo ćerku Tamaru – kroz suze je rekla.

Njena jedinica rodila je šestoro djece koji su joj potom izrodili 16 unučića i praunučića. Tamara je preminula prije nekoliko godina, a Medina (15), praunuka najstarije žene na svijetu koja sada brine o njoj, kaže da se Koku nikada nije oporavila od toga.

– Nakon njene smrti, Koku je ostala gotovo slijepa. Jedva hoda sada. I sada kada se sjeća svoje ćerke, moje bake, ona se uznemiri. Plače onoliko puta dnevno kada se puta sjeti ćerke – kaže Medina.

A jasno se sjeća i tragedije koja je zadesila njen narod.

U intervjuu za dokumentarni film o progonu Čečena nakon Drugog svjetskog rata, prisjetila se dana kada su deportacije počele, 11. februara 1944. Ona je imala 54 godine.

– Bio je to loš dan, hladan i mračan. Ušli smo u voz i odveli su nas. Niko nije znao gdje. Vagoni su bili prepuni – ljudi, prljavština, smeće, izmet bili su svuda… Tokom puta, mrtva tjela su samo izbačena iz voza. Niko nije mogao da sahrani mrtve. Psi su ih jeli mrtve. Moj svekar je tako izbačen iz voza – prisjetila se Istambulova.

Ni život nakon prisilne deportacije nije bio lak za Čečene, protjerane sa svojih ognjišta jer je Staljin tvrdio da su sarađivali sa nacistima.

– Rečeno nam je da smo loši ljudi i zato smo morali da odemo. Ne znam zbog čega smo patili. Nisam osjećala krivicu – kaže najstarija žena na svijetu.

Megan je trudna!

Sa takvom težinom prošlosti, izjavila je da joj je svaki dan života kazna i da ne pamti nijedan srećan dan. Ipak, u razgovoru sa ekipom dokumentarnog filma za koji je govorila sjetila se jednog i to onog kada se konačno uselila u svoj dom nakon povratka iz prinudnog egzila.

– Pitate da li sam imala jedan srećan dan u životu. To je bio dan kada sam prvi put ušla u moju kuću. Bila je vrlo mala, ali to je bio moj dom. Napravila sam je sama. Najbolja kuća na svijetu. Živjela sam tamo 60 godina – rekla je ona.

(Blic)

Recent Posts