Najmanji bakšiš ostavljaju Francuzi, a najveći…

Francuski turisti zauzimaju neslavno prvo mjesto po nedarežljivosti, kada je riječ o običaju ostavljanja bakšiša u restoranima, pokazalo je istraživanje britanske osiguravajuće kuće Dajrekt lajn (Direct Line).

Slijede Britanci i Italijani, pokazala je anketa sprovedena u velikim turističkim destinacijama, kao što su Barselona, Las Vegas, Pariz, Sao Paulo, Ibica, piše francuski list Figaro.

Studija je otkrila da vodeće mjesto po visini bakšiša zauzimaju američki turisti, za koje je ta praksa dio kulture, zajedno s Argentincima, koji ostavljaju napojnicu u prosjeku  13 odsto od iznosa računa, dok je svjetski prosjek 11 odsto.

Na drugom mjestu u svijetu po izdašnosti prema osoblju restorana nalaze se Njemci, a treću poziciju zauzimaju Rusi.

Kako se navodi u istraživanju, engleski turisti su među najmanje darežljivima. Više od 30 odsto njih plaća svoj račun u tačno navedenom iznosu, a kada ostavljaju napojnicu, ona iznosi oko sedam odsto od iznosa računa.

Ipak, po škrtosti prednjače Francuzi, čiji bakšiš ne prelazi 5,0 odsto. Za posljednje dvije godine, broj francuskih turista koji njeguju manir ostavljanja napojnice u ugostiteljskim objektima pala je sa 16 odsto na 7,0 odsto. Ono što plaćaju, već je dosta skupo, smatraju francuski gosti.

Takođe, jedan od razloga za odustajanje od te “prakse” leži u tome što se u Francuskoj smatra da su oni koji obavljaju poslove u restoranima plaćeni tačno koliko je potrebno ili imaju bar minimalac, što nije svuda slučaj.

Kako navodi isti izvor, u nekim svjetskim turističkim destinacijama, ostavljanje napojnice ipak nije poželjno, kao na primjer u Japanu ili Kini, gdje se to smatra uvrjedljivim.

Isto tako, davanje bakšiša više nije dio običaja u Danskoj, ni u Finskoj.

Na drugoj strani, izvjesne napojnice obavezne su u Kanadi, Meksiku, SAD-u i Velikoj Britaniji. Takođe su poželjne u Italji, Španiji, Njemačkoj, Tunisu i Brazilu. I najzad, iako nisu očekivane u Francuskoj i Belgiji, ne znači da su tu manje cijenjene.
Izvor: vijesti.me

Recent Posts