Najgore poze za spavanje

Ako se nakon sedam ili osam sati sna osjećate umorno i pospano, a nakon spavanja vas boli glava i mišići, vrijeme je za promjene.

Vrijeme je za promjene

1. Spavanje na trbuhu 

Iako vam se možda čini da u ovom položaju istežete tijelo i leđa, zapravo spavanje na trbuhu ima potpuno suprotan efekat koji ćete osjetiti ujutru, nakon ustajanja iz kreveta.

U ovoj pozi vrlo je teško zadržati prirodni i opušteni položaj karlice. Isto tako, na ovaj način stvarate pojačani pritisak na prepone i ostale mišiće trbuha, nogu i ruku što nadražuje nervni sistem organizma i može dovesti do zatezanja i bolova u mišićima.

Slično je i s položajem glave koja je postavljena u potpunosti u stranu, čime su tetive zategnute, živci pritisnuti, što može dovesti do bolova u vratu i neočekivane glavobolje.

2. Položaj fetusa 

Iako je riječ o položaju spavanja u kojem uživaju mnogi, pokušajte da napraviti male, ali velike promjene u spavanju i izbjegavajte ga. U položaju fetusa karlica je savijena u oblik slova C što nikako nije prirodno.

Isto tako, u ovom položaju pate i vaša koljena koja, ako su dugo savijena u istom položaju pogoršavaju cirkulaciju i izazivaju bolove u zglobovima.

Isto tako, ova poza spavanja pritiska dijafragmu i time otežava disanje. Pritisak na grudima može izazvati tup bol. Ova poza jedino je dobra i korisna za trudnice jer im smanjuje pritisak na trbuh i olakšava disanje.

Recent Posts