bake

Moć genetike: Evo s kojom bakom smo najviše povezani i čije gene posebno prisvajamo!

Prema onome što znamo o genetici, bake i deke prosečno dele 25 odsto DNK sa svojim unucima. Nasleđujemo gene i od muških i od ženskih roditelja s obe strane. Ali, naučnici tvrde da bake po majci imaju veći uticaj na potomstvo, odnosno da postoje bitne razlike.

 

Jedna od teorija tvrdi da se razlike u načinu na koji su bake po majci povezane s unucima može objasniti vezom X-hromozoma. Naime, bake po majci prenose jedan od svojih X hromozoma jednako na unuke i unučice, dok bake po ocu prenose jedan od svojih X-hromozoma samo na devojčice, ne i dečake.

 

Zbog toga su bake po ocu X hromozom 50 povezane sa svojim unukama, ali nema te veze s muškim potomstvom.

 

Druga teorija sugeriše da takozvana ‘očinska neizvesnost’ može dosta uticati na podsticaj deka i baka da se brinu za unuke. Ta sintagma podrazumeva da muški članovi porodice možda nisu uvek sigurni da odgajaju svoju decu, jer je ne rađaju sami.

 

foto: Profimedia

Dugoročno gledano, to može umanjiti angažman rođaka s očeve strane, uključujući i bake, u brižljivom ponašanju prema potomstvu. U isto vreme, žena je uvek sigurna da je rodila svoje dete, što čini da je veza po njenoj strani puno jača i prenosi se na druge generacije, prenosi portal Bright Side.

Bivše debeljuce kažu: Ovo su dva bitna razloga što ne uspjevate da smršate

Tu teoriju je razvio čileanski romanopisac, esejista i dramatičar Alehandro Jodorovski. On ističe da smo od svih baka i deka najuže povezani baš s bakom po majci.

Prema njegovoj teoriji, naši geni mogu ‘preskočiti’ generaciju, tako da se prenose od bake i deka na nas, što se može dokazati činjenicom da mnogi više ličr na baku i deku, nego na roditelje.

 

Jodorovski veruje da majke, osim biološkog materijala, prenose emocije na svoje ćerke, koje će ih kasnije preneti na svoju decu.

 

Naravno, svi smo različiti i živimo u različitim porodičnim okolnostima, s različitim vezama i odnosima, pa se svim ovim teorijama, zapravo, možda najbolje i ne opterećivati.

 

Ukratko: uživajte u sećanjima na ljubav kojom su vas okruživali dedovi i bake, bez obzira na to čiji su roditelji.

Recent Posts