MJESEC U ZNAKU UMJETNOSTI U PORTO MONTENEGRU!

Februarski kalendar za goste i rezidente tivatske marine Porto Montenegro obilježiće četiri likovne izložbe u ovom nautičkom naselju, atraktivni aranžmani i tematske večeri u hotelu Regent Porto Montenegro, ali i jedriličarske regate i sportski turniri.

2014 01 16 Mile Albijanic

Izložba kanadske umjetnosti Inuita – unikatnih grafika, skulptura i tapiserija ovog plemena, predstaviće civilizacijski kod, mit i tradiciju naroda koji živi na ledu – suživot inuitske i zapadne (za njih južne) kulture. Posjetioci će uživati u rukotvorinama naroda kojeg moderni svijet nije puno promijenio, ali omogućio da nauče da ne zaborave stare plemenske vrijednosti i način života. Stručnjak za inuitsku umjetnost, Judith Varney Burch, prenijeé svoje, decenijama sakupljano, znanje u Tivat. Izložba će biti postavljena u Zbirci pomorskog nasljeđa, od 28. februara do 30. marta.

Lubarda kao inspiracija naziv je izložbe učenika četiri srednje škole iz Crne Gore, koja će biti takođe u Zbirci pomorskog nasljeđa. Kao svojevrstan omaž, izložba će biti otvorena na datum smrti ovog crnogorskog i evropskog likovnog velikana, 13. februara. U projektu učestvuju učenici JUSMŠ Mladost iz Tivta, JU gimnazije Stojan Cerović iz Nikšića, JU Srednje likovne škole Petar Lubarda sa Cetinja i JUSMŠ Ivan Goran Kovačić iz Herceg Novog.

 

Izložbeni prostor Upravne zgrade kompanije Adriatic Marinas (nekadašnji Dom Vojske), i ovog mjeseca svojevrsna je galerija u kojoj se predstavljaju umjetnici iz Crne Gore. Do 15. februara domaćoj i stranoj klijenteli predstavlja se slikar Mile Albijanić sa postavkom Dubine i snovi modrog, iz tri etape ciklusa Fatazmogorija podmorja, na kojima je prikazano podmorje sa mitskim i realnim stanovnicima i ribama koje imaju lice i emocije. Tema podmorja u ovim ciklusima tretirana je kroz različite materijale, i iz različitih percepcija.

U istom izložbenom prostoru, od 15. februara do 15. marta biće postavljena ižložba Corpo-mente, kotorske slikarke Daliborke Kordić. Lajt motv izložbe je lik že­ne u ra­znim sta­nji­ma du­ha, od bo­la i tu­ge, do za­do­volj­stva i sre­će, u cr­ve­no-cr­no-bi­je­lo-si­vom ko­lo­ri­tu. Po­stav­ka će ob­u­hva­titi pre­ko 30 sli­ka raz­li­či­tih for­ma­ta, ra­đe­nih u teh­ni­ci akril na plat­nu.

Bogat februarski kalendar pripremio je i Jahting klub Porto Montenegra. Ljubitelji jedrenja imaće priliku da savladaju vjetar i morske talase na velikoj Porto Montenegro regati, zakazanoj za subotu, 14. februar.  Regata je otvorena za sve ORC klase. Oni koji uživaju u ovom sportu znaju da Jahting klub svake subote organizuje sesije jedrenja na BLU26 jedrlicama.  Više informacija o svim regatama zainteresovani mogu dobiti na e-mail adresu Jahting kluba Porto Montenegra: [email protected].

Osim redovnih časova pilatesa, zumbe i joge, u Sportskom klubu Porto Montenegra svi zainteresovani mogu uživati i u teniskim turnirima za odrasle i najmlađe, časovima kundalini jogi i individualnim časovima sa licenciranim trenerima.

Recent Posts