Mihailo Miša Janketic

(VIDEO) MIŠA JANKETIĆ BIO KIDNAPOVAN SA FUDBALERIMA BUDUĆNOSTI! Tri naoružana muškarca 20 sati su ih držali kao taoce

Jedan od najvećih srpskih i jugoslovenskih glumaca Mihailo Miša Janketic preminuo je u srijedu u Beogradu u 81. godini

Pored maestralnih uloga i kultnih citata, ostaće upamćen i po tome što je bio u avionu koji je otet zajedno sa sa fudbalerima Budućnosti i kolegama Markom Nikolićem Žarkom Lauševićem. Više od 20 sati kao taoce trojica kriminalaca držali su 98 putnika i osam članova posade.

Avion kojim je putovao Miša otet je 26. septembra 1981. godine, a  JAT-ov “boing 727-200” trebalo je iz Titograda da poleti za Beograd. Naime, tog dana dvadesetočlana ekspedicija podgoričkog kluba krenula je na prvenstveni meč sa Vojvodinom u Novi Sad.

Slučajno sa fudbalerima našli su se i glumci. Tako je Miša iz svog ugla objasnio svoje viđenje ovog događaja.

– Već je prošlo 35 godina. Trudim se da stvari koje nisu lijepe ostavim iza sebe. Ali ja to tada nisam doživeo kao neku opasnost, već kao neku avanturu, nešto nesvakidašnje… Mi smo glumci malo deformisani što se toga tiče.

Ta “avantura” počela je neposredno pošto su poljeteli iz Dubrovnika, gdje je avion sleteo kako bi primio još neke putnike za Beograd. Trojica ljudi naoružani pištoljima i nožem brzo su se izdvojili i počeli da viču da je avion otet i da će ubiti svakog ko im se suprotstavi. Bili su to Borivoje Jelić, Mirko Križić i Milan Prpić. Naredili su pilotu da avion usmeri ka Italiji, ali su se predomislili i promenili kurs ka Tel Avivu. Otmica je okončana najviše zahvaljujući diverziji i požaru koji su putnici iscenirali.

– Niko nas nije oslobodio. Sami smo se oslobodili. Čak su i strane novine pisale danima “Ne otimajte Jugoslovenima avione”, “Putnici kidnapovali kidnapere” – pričao Janketić o diverziji koju su sproveli putnici.

Preminuo Miša Janketić

Zanimljivo je i to da je tokom čitave otmice Miša Janketić razmišljao samo o tome da stigne na vrijeme u Beograd, na predstavu “Tramvaj zvani želja” u Jugoslovenskom dramskom pozorištu.

 I stigao sam. A kada se zavesa podigla, publika me je dočekala velikim aplauzom. Bio je to najčudniji aplauz koji sam dobio u životu. Njima je bilo drago da sam živ, a ja to uopšte nisam tako doživljavao – govorio je Miša  Janketić.

Recent Posts