Kusturica predložen za počasnog građanina Budve

Proslavljeni filmski režiser Emir Kusturica predložen je za počasnog građanina Budve, a dodjelu ovog priznanja Kusturici predložio je predsednik opštine Budva, Marko Bato Carević.

Skupština opštine Budva na narednoj sednici, koja bi trebalo da se održi u ponedeljak, razmatraće odluku da se proslavljenih filmski režiser, Emir Nemanja Kusturica proglasi za počasnog građanina ovog grada, piše Dan.

Emir Nemanja Kusturica rođen je u Sarajevu, srpski je i jugoslovenski reditelj. Filmsku režiju završio je na Filmskoj akademiji u Pragu i dvostruki je dobitnik Zlatne palme filmskog festivala u Kanu, za filmove „Otac na službenom putu” i „Podzemlje”. Nosilac je „ordena Viteza reda umetnosti i književnosti“.

Svojevremeno je bio član popularne sarajevske rok grupe „Zabranjeno pušenje“, a nakon prelaska u Beograd osnovao je bend „Emir Kusturica & the No Smoking Orchestra“.Godine 2010. izdata je njegova autobiografija pod nazivom „Smrt je neprovjerena glasina”, a 2013. izašla je njegova druga knjiga „Sto jada”.

Osnivač je i direktor filmskog i muzičkog festivala „Kustendorf”, koji se svake godine organizuje u etno-selu Drvengrad. Kusturica je idejni tvorac Andrićgrada posvećenog našem nobelovcu Ivu Andriću.

(dan-montenegroclick)

Recent Posts