KOŠTA 20 EURA: Građani BIH mogu u Crnu Goru sa negativnim testom

Građani Bosne i Hercegovine u Crnu Goru mogu da uđu sa negativnim testom na virus covid-19, koji može biti PCR, ali i značajno jeftiniji serološki test, objašnjeno je juče na sastanku Opštinskog tima za zaštitu i spašavanje Herceg Novi.

“Institut za javno zdravlje Crne Gore priznaje negativan PCR test, ELISA serološki test ili ECLIA test, s tim da je važno da test bude urađen u za to akreditovanoj laboratoriji, istakla je sanitarna inspektorka Karmela Mujičić”, saopšteno je iz Opštine Herceg Novi.

Kako pojašnjavaju, “kada su u pitanju razlike između testova koje priznaje Institut za javno zdravlje Crne Gore, značajna je ona u cijeni, jer PCR košta oko stotinu eura, dok serološki možete uraditi za dvadesetak eura. Osim toga, važna stavka je i vrijeme potrebno da stignu rezultati, koje je za serološki test najčešće znatno kraće, do nekoliko sati”.

KLIZIMO KA KARANTINU: Epidemija i zvanično u nekoliko opština, kafići rade do 22, maske i NA OTVORENOM

Kako je informisala Mujičić, “PCR testove građani Bosne i Hercegovine mogu uraditi samo u Sarajevu, Banja Luci, Mostaru i Tuzli, ali ELISA serološki test se može uraditi i u laboratorijama u drugim gradovima, primjera radi u Trebinju”.

”To znači da ljudi iz Crne Gore koji idu u Bosnu i Hercegovinu, recimo poslovno u Trebinje mogu u tom gradu završiti posao, uraditi test za nekoliko sati i vratiti se nazad”, objasnila je Mujičić, saopšteno je iz opštine HN.

U saopštenju se navodi da se “takozvani “brzi testovi” na covid-19 koji su se odnedavno pojavili na tržištu nisu validni, jer se smatra da je riječ o nepouzdanoj metodi. Osjetljivost i specifičnost PCR testa i seroloških ispitivanja ELISA metodom su mnogo veći, a izvode se detaljnije i preciznije u odnosu na “brze testove””.

PCR test služi, kako je saopšteno,  za detektovanje virusa i radi se na osnovu brisa iz nosa i ždrela, dok se serološki test radi iz krvi i on otkriva antitijela, tačnije konstatuje odgovor našeg organizma na eventualno prisustvo virusa.

“Države iz kojih je u ovom trenutku moguć dolazak u Crnu Goru uz negativne rezultate PCR, ELISA (negativan Igm) ili ECLIA testa na covid-19 su: Bosna i Hercegovina, Albanija, Kosovo, Izrael, Singapur i Kanada”, kaže se u saopštenju.

“Vrijedi podsjetiti, Crna Gora je sve zemlje podijelila u tri kategorije i u odnosu na to odredila režim za ulazak građana tih država. Takozvane ”zelene zemlje” su one iz kojih se u Crnu Goru može ući bez dodatnih ograničenja, ”žute” iz kojih je za ulazak neophodan negativan test na virus covid-19, dok je za one koji ulaze iz ”crvenih zemalja” obavezno određivanje mjere samoizolacije ili karantina. Ažurirani spisak zemalja možete pronaći na sajtu Instituta za javno zdravlje Crne Gore”, zaključeno je u saopštenju.

(Vijesti)

Recent Posts