Košarkaški teren od recikliranih patika

Košarkaški teren od recikliranih patika u Bloku 70 postao svjetski hit – oduševili su i čuveni Hypebeast

Kada je sredinom proljeća brend Nike započeo akciju sakupljanja starih patika od kojih sofisticiranim procesom reciklaže treba da nastane košarkaški teren u bloku 70 – mnogi su bili skeptični da će se stići do potrebne količine od 20.000 pari. Međutim, ta brojka je premašena pre roka – a nedavno je ta nova lokacija otvorena za buduće generacije šampiona.

Može se reći da je ovo pravo kulturno nasleđe – novi košarkaški teren, dječje igralište i teretana na otvorenom u okviru Bloka 70 na Novom Beogradu su više od atraktivno dizajniranog i vrhunski uslovnog mesta za trening. To je i priča o tome da, uprkos tome što dišemo sve gori vazduh i iz dana u dan čitamo sve neveselije prognoze o globalnom zagrevanju, postoji nešto što možemo da uradimo kako bi planetu ostavili u boljem stanju onima koji će na njoj živeti posle nas.

Teren od recikliranih patika u bloku 70 u BeograduFoto: Rastko Šurdić / Noizz.rs

Teren od recikliranih patika u bloku 70 u BeograduFoto: Rastko Šurdić / Noizz.rs

Ovo su ujedno i prve površine za sport i igru napravljene od 20.000 para đonova starih, recikliranih patika u okviru kampanje Move to Zero. Tokom šest mjeseci trajanja kampanje, prikupljeno je više od 20 hiljada pari starih patika, koje su se potom posebnim postupcima preradili u fabrici za reciklažu, da bi zatim napravili specijalnu podlogu koja čini dušu igrališta na Novom Beogradu. Kampanja je uspela da okupi 20.000 Beograđana velikog srca, koji su donirali svoje stare patike za jedan plemeniti cilj, da ostave trag.

Ova priča prošla je zapaženo i u globalnim okvirima. Jedan od najznačajnijih svjetskih portala za urbanu kulturu i lifestyle, Hypebeast, na svom Insta profilu podijelio je fotografije terena koje je napravio Rastko Šurdić – pokazujući da ovo nije samo poruku o važnosti očuvanja životne sredine, već i poruku zajedništva, jedinstva i ljubavi

(noizz)

Recent Posts