KOMPANIJA DOMEN KREIRALA PRIRUČNIK O LAŽNIM VIJESTIMA

Kompanija doMEn d.o.o, agent registracije nacionalnog crnogorskog domena – .ME, objavila je priručnik pod nazivom “Lažne vijesti: sve što te oduvijek zanimalo o ovom fenomenu”. Priručnik je besplatan za preuzimanje i dostupan je na ovom      linku.

 

Kako su naveli iz kompanije, iznenadna situacija nastala usled pandemije virusa korona navela ih je na ponovno razmišljanje o važnosti medijske pismenosti, prije svega o lažnim vijestima – vrsti sadržaja sa kojom nažalost svako od nas ima kontakt gotovo svakog dana, a koja značajno utiče na naše ponašanje. Drugim riječima, riječ je o vrsti sadržaja protiv koje se danas bori čitava planeta.

 

Svjesni toga, ali i činjenice da smo svi bili svjedoci kreiranja i plasiranja lažnih vijesti čija je tema bio virus korona čime je potencijalno i naše zdravlje dovedeno u pitanje, i to u periodu kada su se vijesti pratile znatno više nego u nekim od prethodnih perioda, kompanija doMEn d.o.o. ovim priručnikom daje svoj doprinos i pomaže svima da u moru dezinformacija pronađu one vjerodostojne.

 

Priručniku je prethodio serijal Medijska pismenost u vidu niza članaka objavljenih na platformi partnera kompanije, Digitalizuj.Me, čiji se značajan dio aktivnosti odnosi na edukaciju. Ton, kako članaka, tako i samog priručnika, prilagođen je čitalačkoj publici i bez stručnih pojmova objašnjava sve ono što treba da znamo kako bismo u svakom trenutku mogli prepoznati lažnu vijest plasiranu u tradicionalnim i onine medijima.

 

Priručnik “Lažne vijesti: sve što te oduvijek zanimalo o ovom fenomenu” je novi korak u nastojanju kompanije da kroz društveno odgovorno poslovanje oplemeni internet prostor zanimljivim i edukativnim sadržajem. Ovom priručniku prethodio je priručnik pod nazivom “DoMEn škola programiranja: Kreiraj svoju prvu igru”, namijenjen osnovcima i srednjoškolcima zainteresovanim za programiranje, dostupan na linku.

 

Pored priručnika namijenjenog osnovcima i srednjoškolcima, kompanija doMEn je prošle godine pokrenula i portal www.stemedukacija.me gdje se mladi mogu informisati o prilikama koje nude oblasti matematike, inženjerstva i ostalih prirodnih nauka

Recent Posts