slava mitropolije

KOME SMETA NJEGOŠ? Mitropolit Joanikije: Pojedinim političarima u Crnoj Gori ne odgovara slava Mitropolije crnogorsko primorske

MITROPOLIT crnogorsko-primorski Joanikije izjavio je danas da pojedinim političarima u današnjoj Crnoj Gori smeta slava mitropolije na čijem je čelu i naglasio da ona svjedoči veru i čuva identitet naroda, a da “ničije ne otima, niti ugrožava bilo čije pravo”.

On je, nakon susreta sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom u manastiru Ždrebaonik, kod Danilovgrada, istakao da je Mitropolija crnogorsko-primorska nastavila kontinuitet Pećke patrijaršije i da je imala ogromnu ulogu u očuvanju Srpske pravoslavne crkve, prenosi RTRS.

– To prepoznaju svi ljudi koji imaju imalo pameti, poštenja i obrazovanja da to tako i prihvate, onako kako jeste. Mi ne želimo da mijenjamo istoriju, mi čuvamo korijene, pamćenje i nije mi jasno kome smeta istorija Crne Gore i NJegoš? – upitao je mitropolit Joanikije.

On je ocijenio da pojedinim političarima u današnjoj Crnoj Gori smeta NJegoševa veličina i slava Mitropolije crnogosko-primorske koja je, kako je naglasio, neodvojivi deo Srpske pravoslavne crkve od njenog osnivanja, od Svetog Save do danas.

– Kada ovo govorimo ne želimo da ugrožavamo ničija prava, ne otimamo ničije pravo, niti imovinu, nego samo svjedočimo veru i čuvamo svoj identitet i svoje nasljeđe. To se pokazalo ponajbolje u vrijeme odbrane naših svetinja kada smo imali podršku cijelog pravoslavlja, uključujući sve srpske zemlje, uključujući i Republiku Srpsku gđe su počele i prve litije podrške i mi to ne zaboravljamo – poručio je mitropolit Joanikije.

On je dodao da ne zaboravlja nikada ni ličnu podršku Dodika koji je, kako je naveo, uvijek gledao sa ljubavlju da pomogne koliko može Crnoj Gori.

Mitropolit Joanikije je rekao da ga posebno raduje što je kod moštiju Svetog Arsenija Sremca, naslednika Svetog Save, u manastiru Ždrebaonik mogao da ugosti Dodika.

– Upravo ovo je mjesto gde imamo priliku da se sjetimo naših korena, tradicije i svega što je Mitropolija crnogorsko-primorska značila u istoriji Crne Gore, srpskog naroda i Srpske pravoslavne crkve – poručio je mitropolit.

Dodik je Joanikuju čestitao na ustoličenju koje je u Cetinjskom manastiru bilo upriličeno 5. septembra.

Dodik je, kako prenosi portal Dan, poručio da želi da se desi pomirenje među braćom koja, kako je naveo, moraju živjeti u miru.

„Želio sam da budem tu prije sedam dana, ali sam došao danas da vam čestitam, vama i narodu, koji je dostojanstveno pokazao snagu naše vjere i crkve. SPC ostvaruje svoju nepokolebljivu misiju, okuplja narod i poziva na mir. Pratili smo dešavanja, i mislimo da je vjerujući narod sa vašim vođstvom sačuvao svetinje i to će biti zadužbina ovog vremena“, kazao je Dodik.

Za Joanikija je kazao da je pravi čovjek za mitropolita i da vjeruje da će on okupiti sve ljude.

„Ako izgubite identitet izgubićete sve. Da nije bilo crkve ne bi bilo ni našeg naroda kroz istoriju. Zato crkvu treba čuvati jer je ona garant našeg opstanka“, kazao je Dodik.

Istakao je da je politika nešto drugo od crkve i tako treba ostati.

(novosti)

Recent Posts