Barbara

KOKTEL POVODOM POSTAVKE BRODA BARBARA U PORTO MONTENEGRU

Koktel povodom postavke motorne barkase BM 58 Barbara, koja je od ovog ljeta dio  artefakata nautičkog bokokotorskog nasljeđa koje baštini Porto Montenegro, zakazan je za petak 15. jun, sa početkom u 19:00h, na platou podmornice Heroj.

 

Barbara je pripadala nekadašnjem Mornaričko-tehničkom remontnom zavodu Sava Kovačević iz Tivta i od 1951. godine, decenijama koje su slijedile, prevozila radnike i građane duž obala zaliva Boke, na liniji od Risna do Tivta – mnogi su njome putovali u školu, na zanat ili posao.

 

Zbirka pomorskog nasljeđa, podmornica Heroj i Una, renovirani Sinhro lift i sada brod Barbara predstavljaju svojevrsni omaž industrijskoj nautičkoj istorijii i nekadašnjem Arsenalu. Koktel je povod za susret svih “nostalgičara” ili poštovalaca Barbare, kojima je ona bila dio svakodnevice.

 

Prisutni će uživati i u izložbi Boka: tvrđava i baza, autora Dražena Jovanovića koja je postavljena u Zbirci pomorskog nasljeđa. Izložba prikazuje turbulentnu i interesantnu istoriju Boke Kotorske kao vojne baze u drugoj polovini XIX i tokom XX vijeka. Na izložbi će biti prikazane fotografije starih utvrđenja, ali i brodova koji su obilježili ovu epohu.

 

Poseban osvrt priče biće na mještane koji su ispisali lokalnu istoriju ovog perioda. To je sažeta šetnja kroz vojno-pomorsku istoriju XX vijeka koja bi trebala da približi bogat dio lokalnog, ali i šireg, istorijskog nasljeđa – posjetioci će se upoznati sa vojnim bazama, primorskim tvrđavama, ali i glavnim logističko-operativnim bazama na istočnoj obali Jadrana, ističe koordinator Zbirke pomorskog nasljeđa Drazen Jovanović.

Recent Posts