Koje doba dana je najbolje za vježbanje?

Da li želite što prije da smršate ili da definišete mišiće? Doba dana kada vježbate utiče na postizanje različitih ciljeva i rezultata.

Vježbanje ujutru 

Ukoliko želite da smršate, jutarnji period je najbolji za vježbanje. Organizam ujutru brzo sagoreva šećere, a zatim prelazi na masti. Ukoliko ne možete da krenete na trening praznog stomaka, onda uzmite nešto lagano prije odlaska, poput jogurta, orašastih plodova ili neke voćke.

Popodnevno vježbanje 

Ako vam zbog obaveza najviše odgovara da u toku dana vježbate, onda bi bilo najbolje ako biste trening odradili prije neke bitne obaveze. Ovo je važno zbog toga što pola sata umjerenog treninga znatno smanjuje stres i povećava lučenje seratonina, hormona sreće.

Vježbanje uveče 

Ukoliko želite da definišete i izgradite mišiće onda je ovo najbolje doba dana za to. Mišići tokom dana, uz dnevne obaveze koje imate, konstantno rade, tako da su zagrijani i snabdjeveni kiseonikom. Vježbe najveći efekat na mišiće imaju uveče, a i trening je dosta lakši. Bitno je da znate da vam večernji trening može pokvariti san, pa je najbolje da ga završite najmanje sat vremena prije spavanja.

Izvor: vijesti.me

Recent Posts