Ko preživi, pričaće: Zvijezde spremaju “astro-zemljotres” u septembru

Septembar će definitivno biti jedan od najuzbudljivijih mjeseci ove godine – sa “krvavim mjesecom”, pomračenjem mjeseca i zanimljivim pomjeranjem zvezda. Ovo će svakako uticati na vaša osjećanja i život, ali će pritom biti i jako uzbudljivo i zabavno za gledanje. Ovo je puni kalendar nebeskih događaja – a vi bacite ponekad oko na nebo.
Mesec
Uzbudljivo septembarsko nebo Foto: AP, profimedia.rs
1. septembar: Neptun u opoziciji sa Suncem
Čuvena plava planeta Neptun početkom mjeseca će se naći najbliže planeti Zemlji. Neptun se diže u suton i zalazi u svitanje, tako da je jasno vidljiv cijele noći. Sunce će mu lijepo obasjati cijelu površinu pa će biti odlično vidljiv – ali vam je teleskop ipak neophodan .

Budući da se sunce nalazi u Djevici, u septembru ćemo biti prilično praktični, ali ćemo takođe stremiti ka savršenim rezultatima. Nažalost, Neptun se nalazi u opoziciji, pa će nas on izbaciti iz balansa i neće biti lako naći i održati motivaciju.

4. septembar: Lunarno pomračenje Aldebarana

Do ovakvog pomračenja dolazi kada se Mjesec nađe između Zemlje i neke druge planete ili asteroida. Ovog puta je u pitanju zvijezda Aldebaran, najsjajnija zvijezda iz sazvežđa Bika, a 4. septembra će mjesec proći ispred nje. Sa jačim dvogledom ili teleskopom moći ćete da posmatrate kako zvijezda polako nestaje iza Mjeseca.

5. septembar: Druga četvrtina Mjeseca

Ovo je jedna od mjesečevih faza, a posebna je zato što se Mjesec i Sunce nalaze pod pravim uglom. Budući da su sve planete zaobljene i sve se kreće u krug, ovaj prav ugao ne utiče dobro na ljude, pa u ovakvim situacijama možemo da očekujemo tenziju i frustracije.

Budući da je u pitanju druga četvrtina, i Mjesec se sada polako puni, ljudi će u ovom periodu pokušavati da završe započete poslove i da se pripreme da neke stvari privedu kraju.

6. septembar: Kraj retrogradne Venere

Period čuvene i ozloglašene retrogradne Venera, koja je pravila haos na privatnom planu svih znakova, konačno se završava. To znači da će svi vaši ljubavni problemi polako da se smiruju, pa ćete ili ući u mirnu fazu ili ćete definitivno odlučiti da je vrijeme za kraj.

Moguće je da ćete se u ovom periodu osjećati premoreno i slomljeno, zato što je retrogradna Venera iscrpila mnogo energije. Ali, ne brinite – sada ulazimo u mirniji period.

9-10. septembar: Najbolji pogled na Veneru

Venera će biti vidljiva na istoku rano u zoru. Ovo je idealna prilika za posmatranje zvijezda, jer je vrijeme još uvijek lijepo, a Venera će biti vidljiva sa desne strane Sunca pred samo svitanje.

13. septembar: Djelimična solarna eklipsa u Djevici

Do djelimičnoe eklipse ili djelimičnog pomračenja dolazi kada se Mjesec nađe između Sunca i Zemlje, ali ne u direktnoj liniji – tako da neće cijelo Sunce biti pokriveno, već samo jedan dio.

17. septembar: Retrogradni Merkur u Djevici

Retrogradni Merkur nam stiže treći i posljednji put ove godine. Merkur ima najveći uticaj na ljude kad je retrogradan, pa čak i oni koji ne vjeruju u astrologiju ne mogu da poreknu njegov uticaj. Najveći problemi sa kojima ćete se susretati zahvaljujući ovoj planeti jesu  u komunikaciji, tehnologiji i planovima putovanja.

Sada je pravo vrijeme da dva puta sve dobro provjerite do detalja, kako ne bi došlo do neočekivanih promjena. Ovo posebno važi za one ljude koji planiraju da putuju krajem septembra.

22. septembar: Prva četvrtina Mjeseca

Lijepe vesti – ovo je vreme pozitivnih promjena. Od mladog Mjeseca ka punom Mesecu put nije tako dug, ali je uzbudljiv jer je ovo vrijeme novih početaka i mlade energije. Trebalo bi više pažnje da posvetimo tijelu, ali i njegovanju duše i uma. Pročitajte knjigu, odgledajte dobar film, posjetite spa ili jednostavno uradite nešto što vas usrećuje a što dugo niste radili.

23. septembar: Septembarska ravnodnevnica

Obdanica i noć će podjednako trajati, a ovo može da ima poseban efekat na neke ljude. Sunce u Djevici je znak za početak jeseni na severnoj hemisferi, a proljeća na južnoj. Ovo je poseban dan jer će na svim djelovima svijeta biti otprlike ista količina sunčeve i dnevne svjetlosti.

28. septembar: Pomračenje Mjeseca

I to totalno pomračenje Mjeseca! Do ovoga dolazi kada se Zemlja nađe tačno između Sunca i Mjeseca, pa spriječava sunčevu svjetlost da dođe do našeg satelita – i samim tim se Mjesec ne vidi.

28. septembar: “krvavi Mjesec”

Ovo je najbliži Mjesec ove godine i djelovaće veće i punije nego inače. “Krvavi Mjesec” je savršeno pun Mjesec, a ime je dobio jer ima crvenu boju, zbog činjenice da se Zemja nalazi između Sunca i Mjeseca. Naravno, to se uvijek podudara sa pomračenjem Mjeseca – ali on ne mora nužno da bude potpuno mračan. Naime, iako sunčeva svjetlost ne može da priđe od sjenke Zemlje, određeni zraci se rasipaju i stižu do Mjeseca.

Izvor: 24sata.rs

Recent Posts