Ko je srećniji, ranoranioci ili noćne ptice?

Svijet je podijeljen u dvije grupe – osobe kojima ne pada teško da ustanu u zoru, ali im se uveče ranije prispava, i druge koji imaju poteškoća sa ustajanjem, ali zato uveče mogu da rade do kasno. Bilo da se prepoznajete u prvom ili drugom opisu, vjerujemo da vas interesuje odgovor na pitanje iz naslova.

Rezultati studije objavljeni u časopisu Molecular Psychiatry pokazuju da su noćne ptice sklonije razvoju anksioznosti i depresije, u odnosu na ranoranioce.

Naučnici iz Velike Britanije ispitivali su ukupno 351 gen, od kojih zavisi svrstavanje u jednu od spomenutih kategorija. Oni su dalje povezani sa 7 različitih mentalnih poremećaja, od kojih je jedan depresija. Kako se tema dodatno produbljuje dolazimo do termina social jetleg, koji označava odnos u spavanju između radnih i neradnih dana. U studiji je učestvovalo čak 85.000 ispitanika, zaposlenih u banci, koji su na ruci nosili sat sa specijalnim monitorom.

Nimalo neobično, osobe koje prkose biološkom satu imaju izraženi potencijal za nastanak navedenih stanja. Ovdje vrijedi napomenuti i to da su jutarnje osobe na izvjestan način zaštićene od depresije, i veće su vjerovatnoće da sveukupno vode zdraviji život. Takozvane „noćne pticeˮ moraju da remete svoj ritam, jer imaju radne obaveze, koje ne mogu da čekaju, piše CDM.me.

Ukoliko ste se zabrinuli zbog ovog naučnog pojašnjenja, nemojte, jer postoji jedna svijetla tačka u trenutnim okolnostima. Naime, koronavirus doprinio je zaokretu u poslovanju, pa su mnogi radnici prešli na fleksibilne sate. Samim tim, postoji mogućnost da se usklade potrebe organizma i realno stanje, i poboljša mentalno zdravlje mnogih zaposlenih.

(cdm)

Recent Posts