KAMPANJA „ZAUSTAVIMO NASILJE“ u Rožajama i Petnjici

ROŽAJE, PETNJICA, 13. APRIL, 2017. – U okviru kampanje UNICEF-a i Vlade Crne Gore „Zaustavimo nasilje“, uz podršku EU i Telenor fondacije, u četvrtak 13. aprila, biće otvorena izložba “Muzej porodičnih sjećanja” i organizovani javni razgovori na temu odnosa roditelja i djece na dvije lokacije: u Centru za kulturu u Rožajama u 10.30 sati i u Centru za kulturu u Petnjici u 13.30 sati.

 

Tim povodom će građani Rožaja i Petnjice imati priliku da sa stručnjacima iz Udruženja psihologa, kao i gradonačelnicima ovih opština – Ejupom Nurkovićem i Samirom Agovićem, šefom predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Bendžaminom Perksom i i koordinatorkom SOS Roditeljske linije i NVO „Roditelji“ Lepom Žunjić, razgovaraju o odnosima u porodici i dobrim praksama roditeljstva.

 

U ulozi prijatelja kampanje na javnim razgovorima učestvovaće i Jasmin Jaško Nokić, predsjednik Udruženja paraplegičara u Rožajama, kao i Samir Rastoder, glavni i odgovorni urednik Radija Petnjica.

U skladu sa porukom većine građana Crne Gore (77%) koji smatraju da roditeljima treba pružiti pomoć u vaspitavanju djece bez nasilja, ovi događaji imaju za cilj da se, kroz razgovor sa građanima, prepoznaju servisi podrške koji su roditeljima potrebni na lokalnom nivou i na čijem uspostavljanju opštine mogu raditi zajedno sa civilnim i privatnim sektorom, stručnjacima i roditeljima.

 

„Iz naučnih saznanja i međunarodnih iskustava znamo da obrazovanje o dobrim praksama roditeljstva, prenatalne i postnatalne kućne posjete preko patronažne službe i predškolsko obrazovanje mogu da spriječe i ublaže uticaj nasilja i nepovoljnih iskustava u djetinjstvu“, ističe Perks.

U Rožaju će, tom prilikom, biti otvoren Muzej porodičnih sjećanja, koji će svi zainteresovani građani moći da posjete i nakon javnog razgovora.

 

Radi se o jedinstvenoj izložbenoj postavci nastaloj od porodičnih sjećanja. Lični predmeti pričaju priče o različitim porodičnim iskustvima djece, roditelja, baki i đedova, podsjećajući na važnost porodice u životu svake osobe, bila ona dijete ili odrasli čovjek. Neki predmeti govore o sreći, a neki o bolu i povredama iz djetinjstva.

 

Svi zainteresovani građani mogu ovom Muzeju pokloniti neku svoju priču i lični predmet i tako se pridružiti razgovoru o porodici, djetinjstvu i roditeljstvu, te otvaranju razgovora o bolnim iskustvima iz djetinjstva. Muzej će, u okviru kampanje, dijeliti porodična sjećanja sa građanima širom Crne Gore u želji da svaka porodica bude mjesto s više podrške, ljubavi i poštovanja za svakog njenog člana.

 

„Moguće je drastično smanjiti i prekinuti među-generacijski ciklus nepovoljnih iskustava u djetinjstvu. To je najvažnija poruka ove kampanje“, poručuje Perks.

 

Kampanja „Zaustavimo nasilje“ zasniva se na nacionalno reprezentativnom istraživanju UNICEF-a iz decembra 2016. koje pokazuje da je generalno visoka tolerancija društva prema nasilju. Između ostalog, većina građana (77%) smatra da roditelji ne treba da dozvole djetetu da preispituje njihove odluke. Cilj kampanje je podizanje svijesti da nenasilno vaspitavanje djeteta ni približno ne znači podsticanje popustljivog roditeljstva.

 

Kroz lokalne događaje, kampanja „Zaustavimo nasilje“ poziva cijelo društvo, a posebno stručnjake, da se ujedine s roditeljima u potrazi za rješenjima koja će omogućiti i roditeljima i djeci da rastu zajedno.

 

Za više informacija kontaktirati:

Jelenu Perović, koordinatorku komunikacija UNICEF-a, [email protected] ,069 225 315

Vladana Jovanovića, koordinatora komunikacija za razvoj UNICEF-a, [email protected] , 069 187 626

 

 

 

                AGENDA 

 

Javni razgovor o roditeljima i djeci u okviru kampanje „Zaustavimo nasilje“

Centar za kulturu, Rožaje, mala sala

četvrtak, 13. april 2017. g. u 10:30 časova

 

 

 

10:30-10:32     Animacija sa ključnim nalazima istraživanja o stavovima javnosti na temu nasilja nad djecom u Crnoj Gori

 

10:32-10:37     Govor g. Ejupa Nurkovića, gradonačelnika Opštine Rožaje

 

10:37-10:47     Govor g. Bendžamina Perksa, šefa predstavništva UNICEF za Crnu Goru

 

10:47-10:52     Govor gđe Enide Hadžić, NVO “Udruženje psihologa“

 

10:52-10:57     Govor gđe Lepe Žunjić, koordinatorke SOS Roditeljske linije, NVO “Roditelji”

 

10:57-11:02     Govor g. Jasmina Jaška Nokića, predsjednika Udruženja paraplegičara u Rožajama i prijatelja kampanje

 

11:02-11:15     Diskusija (pitanja publike i medija)

 

KRAJ

 

 

Javni razgovor o roditeljima i djeci u okviru kampanje „Zaustavimo nasilje“

Centar za kulturu, Petnjica

četvrtak, 13. april 2017. g. u 13:30 časova

 

 

13:30-13:32     Animacija sa ključnim nalazima istraživanja o stavovima javnosti na temu nasilja nad djecom u Crnoj Gori

 

13:32-13:37     Govor g. Samira Agovića, gradonačelnika Opštine Petnjica

 

13:37-13:47     Govor g. Bendžamina Perksa, šefa predstavništva UNICEF za Crnu Goru

 

13:47-13:52     Govor gđe Enide Hadžić, NVO “Udruženje psihologa“

 

13:52-13:57     Govor gđe Lepe Žunjić, koordinatorke SOS Roditeljske linije, NVO “Roditelji”

 

13:57-14:02     Govor g. Samira Rastodera, glavnog i odgovornog urednika Radija Petnjica i prijatelja kampanje

 

14:02-14:15     Diskusija (pitanja publike i medija)

Recent Posts