KAMPANJA „SVI U VRTIĆ“ U PETAK U BIJELOM POLJU, BERANAMA, ROŽAJU I ANDRIJEVICI

U petak, 15. maja, u okviru kampanjeSvi u vrtić“, koju su pokrenuli UNICEF i Ministarstvo prosvjete, u pješačkoj zoni u centru Rožaja i Berana od 11.00 do 12.00 sati,  u centru Andrijevice od 13.00 do 14.00 i u centru Bijelog Polja od 14.00 do 15.00 sati biće organizovani umjetnički i obrazovni događaji za roditelje i djecu predškolskog uzrasta kako bi se povećao upis u predškolsko obrazovanje.

Ovi se događaji organizuju u tijesnoj saradnji sa partnerima kampanje – Umjetničkom školom za muziku i balet „Vasa Pavić“, NVO „Pedagoški centar“, Filozofskim fakultetom – odsjekom za predškolsko obrazovanje, Elektrodistribucijom, opštinama i lokalnim vrtićima.

U petak će djeca, roditelji i građani Bijelog Polja i Rožaja uživati u muzici koju će svirati dječji orkestar muzičke škole „Vasa Pavić“, kojim diriguje profesorica Irena Vuković, a koji je nedavno osvojio prvo mjesto na državnom takmičenju mladih muzičara i time postao najbolji orkestar svih osnovnih i srednjih muzičkih škola u Crnoj Gori.

Istovremeno će u Beranama i Plavu djeca i roditelji uživati u u plesu balerina koje priprema Viktorija Sturgar, baletski pedagog iz baletske škole „Vasa Pavić“ u Podgorici.

U svim gradovima, biće organizovan i vrtić na otvorenom kako bi se djeca i roditelji upoznali sa učenjem kroz igru sa vršnjacima koje je karakteristično za vrtić i zainteresovali za upis u predškolsko obrazovanje.

Podaci o upisu djece u vrtiće u Crnoj Gori pokazuju da je stopa upisa najniža na sjeveru naše zemlje, regionu u kojem postojeći vrtići imaju kapaciteta da prime još djece. Iz tog razloga, kampanja „Svi u vrtić“ sprovodi se u Bijelom Polju, Beranama, Rožaju, Plavu i Andrijevici.

Ključni nalazi istraživanja sprovedenog sa roditeljima djece starosti 3-6 godina koja ne idu u vrtić, a žive na sjeveru Crne Gore pokazuju da:

  • Većina roditelja čija djeca ne idu u vrtić, njih preko 60%, kaže da nije dovoljno informisana o radu predškolskih ustanova;
  • Najveći broj roditelja čija djeca ne idu u vrtić navodi da postoji neko kod kuće ko brine o djetetu;
  • Svaki peti roditelj misli da je primarna uloga vrtića da čuva djecu i pruži pomoć zaposlenim roditeljima, te ne prepoznaje ključni značaj predškolskog obrazovanja za rani razvoj i učenje vještina koje dijete ne uči kod kuće;
  • Čak jedna četvrtina roditelja smatra da djeca treba da počnu da uče tek kad krenu u školu;
  • Najveći broj djece posjeduje lutke i lopte, dok ih najmanje ima plastelin ili glinu i knjige u kojima su naučne teme prilagođene djeci.

Kampanja „Svi u vrtić“ počela je 31. marta, a do sada su joj se pridružile mnoge poznate ličnosti među kojima su Dubravka Drakić, Momčilo Otašević, Bojan Marović, Nina Žižić, Marija Perović, Dragan Adžić, Anđela Bulatović, Majda Mehmedović, Vladimir Gojković, Tarik Hadžić, Saša Popović, Vera Joksimović i drugi.

Recent Posts