jamie oliver

Kako i zašto je propao Džejmi Oliver? Odgovori su tu!

Poslednje dvije decenije Džejmi Oliver je bio jedan od najpoznatijih televizijskih kuvara na svijetu, a do te titule je došao svojom emisijom “Goli kuvar”.

 

Međutim, on se proteklih nekoliko godina nalazi u ozbiljnim finansijskim problemima, što je kulminiralo zatvaranjem čak 25 njegovih restorana širom Ujedinjenog kraljevstva.

 

Grupa Jamie Oliver Restaurant u utorak je podnela zahtev za stečaj, a više od 1.000 ljudi je ostalo bez svog radnog mesta. Međunarodna franšiza Džejmi Olivera, odnosno njegov 61 restoran širom sveta, nastaviće da posluje.

U životu su se održala i tri restorana na londonskom aerodromu Getvik, iako se ne zna na koliko dugo. Ako dođe i do njihovog zatvaranja, bez posla će ostati još 300 ljudi, što zapravo ne bi iznenadilo budući da je Oliver trenutno u minusu od 71,5 miliona funti.

 

Problemi slavnog kuvara i nisu neka novost s obzirom na to da se broj njegovih restorana unutar lanca u posldnje dve godine srozao za čak 17. Oliver je za to krivio rast cijena najma i rada, kao i “goste koji su krali stvari iz toaleta i ubruse, a osoblje namirnice i boce vina“.

 

Rast cijena najma se i dalje navodi kao jedan od uzroka propasti ovog 11 godina starog kulinarskog carstva, ali ne i kao jedini. Preciznije, kompaniju je još pre dvije godine potresao referendum o Bregzitu i tadašnji pad funte zbog čega je poskupeo uvoz namirnica, a Oliverova kompanija gotovo bankrotirala.

foto: Profimedia

Kao krivac poslovnog kraha kulinarske zvezde spominje se i veliki broj restorana u Britaniji, a situaciju nikako ne čini boljom ni činjenica da je dogovor o Bregzitu odložen pa je poverenje potrošača u vladu koja nije sprovela volju naroda na referendumu što je uticalo i na potrošnju Britanaca koji sve manje jedu van svojih domova.

3 trika savršenog izgleda Adrijane Lime

Sve ovo u kombinaciji sa, kako kažu gastrokritičari, preskupim osrednjim jelima Džejmija Olivera nije moglo da izađe na dobro.

 

Dodatno, neki stručnjaci razloge za pad posećenosti restorana Golog kuvara nalaze i u nefleksibilnom poslovanju, jer se uporno opirao trendu dostave hrane.

Autor: Stil/ Novac.hr

Recent Posts